Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Regionpolitik

Sverigedemokraterna vill rädda kvar L i regionen – erbjuder SD-kritiker plats

Publicerad: 21 oktober 2022, 12:13

Jesper Rehns Liberalerna klarade sig inte kvar i Region Blekinge. Men nu har han erbjudits en plats i regionstyrelsen.

Foto: Liberalerna, Johan Nilsson/TT

Liberalerna åkte ur Region Blekinge. Nu erbjuder Sverigedemokraterna L-gruppledaren en plats som ersättare i regionstyrelsen. Tanken är att partierna ska samverka och diskutera knäckfrågor.
Men det finns ett problem: ”Han är känd för att vara väldigt kritisk mot just Sverigedemokraterna”, säger Björn T Nurhadi (SD).

Ämnen i artikeln:

Region BlekingeSverigedemokraternaLiberalernaLokala styren efter valet 2022Senaste nytt

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


SVT Blekinge avslöjade det ovanliga förslaget innan Sverigedemokraterna presenterat det för Jesper Rehn (L). Något som grämer SD:s gruppledare Björn T Nurhadi.

– Det var olyckligt att det läckte ut för då kan folk tro att SD ger honom en plats utan vidare, utan att få någonting tillbaka. Men det är inte så det fungerar, säger sverigedemokraten.

Björn T Nurhadi berättar att han haft ett ”positivt samtal” med Jesper Rehn på torsdagen. Liberalen ska prata med sina partikollegor och lämna besked efter helgen.

– Han vet hur det ligger till nu. De får väga för- och nackdelarna mot varandra, säger Björn T Nurhadi.

SD-gruppledaren är något förtegen om vad erbjudandet innebär. Ersättarplatsen kommer med ett pris för Liberalerna, men vilket vill han inte säga. Björn T Nurhadi är förvånad över den stora uppmärksamheten kring förslaget. 

– Det handlar om att bygga upp förståelse och hitta lösningar och samverkan för framtida politiska frågor. Liberalerna är med och styr tillsammans med SD både på kommunnivå och nationellt, så det är ganska bra om vi hittar samsyn i frågor som påverkar lokalt. 

Men Liberalerna sitter ju inte i regionen.
– Däremot sitter de i kommuner som är en del av regionen. Vi pratar om regional utveckling, hemsjukvård och flera andra delar där man vill ha med sig Liberalerna. Jesper Rehn är den person i regionen som har haft bäst fågelperspektiv.

Sverigedemokraterna blev Region Blekinges näst största parti i valet. Liberalerna fick 2,9 procent och åkte ur. SD tycker att det är viktigt att L-politikerna ändå får information om vad som sker i regionpolitiken. Att erbjudandet gick till just Jesper Rehn förvånar nog en del.

– Jesper är känd för att vara väldigt kritisk mot just Sverigedemokraterna. Om man bortser från den punkten är han extremt kompetent på att sätta sig in i saker, se samband och ha ett helhetsperspektiv, säger Björn T Nurhadi.

Hur tror ni det går att samarbeta med en regionpolitiker som är känd för sitt motstånd mot er?
– Det handlar om att finna samsyn i regionala utvecklingsfrågor och de bitarna. Jag tror inte att det kommer att vara något större problem i detalj- eller sakfrågor. Som jag förstår det är han framför allt kritisk till vårt parti för att vi och Liberalerna har olika ideologier. Han är väldigt liberal och vi är konservativa. 

Är tanken också att ta udden av hans kritik mot er?
– Nej, det tror jag inte skulle fungera. Han är stabil i sitt motstånd. Samtidigt är han pragmatisk och kan samarbeta. I valstugorna har vi varit varandras raka motsatser. Men då har det handlat om riksdag, ideologi och de bitarna.

Dagens Samhälle har sökt Jesper Rehn. I en intervju med SVT på onsdagen sa han sig vara överrumplad, men tacksam, över erbjudandet. Han uteslöt då inte att tacka ja. 

– För mig är det i så fall tydligt att jag sitter där som liberalen Jesper Rehn. Det är klart att det känns lite märkligt att sitta på ett SD-mandat, men kanske är man dum om man tackar nej.

LÄS MER:

Louise Erixon om tappade makten i Sölvesborg: ”Ett svek av M”

Så påverkar Tidöavtalet kommuner och regioner

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev