Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Regionpolitik

Stora förändringar väntar vårdvalen i Stockholm

Publicerad: 7 oktober 2020, 11:00

Tobias Nässén (M) på Stockholms sjukhem tillsammans med sjukhusdirektör Karin Thalén.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Det blågröna styret i Region Stockholm tar ett omtag kring vårdvalen i specialistvården. Det kan komma att bli både färre vårdval och färre privata aktörer som får plats i den nya modellen.

Ämnen i artikeln:

Region StockholmVårdval

Samuel Åsgård

sa@dagenssamhalle.se


Region Stockholm har överlägset flest vårdval i specialistvården i landet. Utvecklingen har dessutom gått mot allt fler. Men nu kan det bli ändring på det, enligt den styrande koalitionen bestående av M, C, L, KD och MP. Modellen ska förändras under de närmaste åren.

Vård- och valfrihetsregionrådet Tobias Nässén (M) medger att det har har funnits brister i vårdvalen och att de ibland har blivit för dyra.

– I vissa fall har vi sett en obefogad volymökning. Det är just därför man behöver överväga olika kostnadskontrollerande åtgärder, säger han.

Vårdvalen i specialistvården kan komma att bli färre genom att vårdval antingen läggs ned eller slås ihop.

– Det kan hända att det blir så. Men jag vill understryka att det är inte själva systemet eller hur många vårdval vi har som är det viktiga. Utan att vi har en god och effektiv vård till patienterna. Med korta väntetider där varje skattekrona används så effektivt som möjligt, säger Tobias Nässén.

Först ut att förändras är vårdvalen inom ortopedi och fotsjukvård. Vårdvalet inom ortopedi görs om från den 1 oktober 2021, medan vårdvalet för fotsjukvård försvinner helt den 1 januari 2022.

Förändringarna inom ortopedin innebär bland annat att de kliniker som vill delta i vårdvalet måste ha minst sex läkare anställda och nå upp till ett visst volymkrav varje år.

– Det blir en tydligare styrning mot större mottagningar där man kan ha en kollegial samverkan som blir lättare när man är flera läkare. Man kan lära sig av varandra och ta hand om patienterna på ett bättre sätt, säger Tobias Nässén.

Som fördelar med större kliniker lyfter han också fram bättre förutsättningar för att delta i sjukvårdens utbildningsuppdrag genom att kunna ta emot ST-läkare, liksom större möjligheter att bedriva forskning.

Att vårdvalet inom fotsjukvård försvinner innebär att det i stället ska integreras inom husläkarmottagningarna.

– Det finns fördelar med att öka kontinuiteten där man har sin fasta vårdkontakt eller sitt team som man träffar. Att man lär känna de här patienterna bättre. Till exempel för dem med diabetes. De behöver kanske också andra vårdinsatser, som husläkarmottagningen då kan koordinera på ett bra sätt, säger Tobias Nässén.

Förändringarna görs utifrån förslag i den vårdvalsutredning som pågår och ska vara klar under 2021.

– Det kommer att komma flera förändringar. Men vi kan inte göra allting på en gång.

Kan det bli fler vårdval som läggs ned?
– Det kan det absolut bli. Det kan hända att vi tittar mer på om husläkarvårdvalet kan ta om hand något fler vårdval.

Är det här ett resultat av att ni har tagit till er av den kritik som funnits länge mot att vårdvalen skapat dålig kontinuitet för patienterna? 
– Vi har ju själva tillsatt vårdvalsutredningen för att försöka rätta till de brister som har funnits. Ett av våra viktigaste mål är att det ska ske en effektiv vård som kombinerar en valfrihet för patienterna med att vårdkedjorna ska fungera väl.

Effektivitet och kostnadskontroll är ord som Tobias Nässén upprepar. Ett sätt att uppnå det är att införa remisskrav, vilket nu ska göras för förstabesök inom vårdval ortopedi.

– Att nå en god kostnadskontroll är viktigt inte minst med tanke på den situation vi befinner oss i med en lågkonjunktur som riskerar att minska skatteintäkterna, säger Tobias Nässén.

Har ni räknat på vad de här förändringarna sparar i pengar?
– Det är inte helt lätt att veta exakt vad det kommer att spara, men vår målsättning i budgeten är att minska kostnaderna med 5 procent inom tre år.

Hur många vårdföretag som berörs av förändringarna och inte längre kommer att kunna vara verksamma inom vårdvalen kan Tobias Nässén inte svara på. Men en del av de företag som i dag finns inom de två vårdval som förändras kan få möjlighet att fortsätta som underleverantör till en större klinik eller en vårdcentral.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev