onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Regionpolitik

S och M i dragkamp om styret i Region Stockholm

Publicerad: 13 september 2022, 12:38

Irene Svenonius (M) och Aida Hadzialic (S) vill båda styra Region Stockholm. Foto: Erik Simander/Bildbyrån, Christine Olsson

Valvinnaren Aida Hadzialic (S) vill bilda en koalition som styr Region Stockholm. Men S behöver stöd av minst ett av de nu styrande partierna. Samtidigt utropar regionrådet Irene Svenonius att M ”håller ställningarna” och vill fortsätta styra trots alliansens bakslag.

Ämnen i artikeln:

Val 2022SocialdemokraternaModeraternaRegion StockholmRegionalpolitikPolitik

MW

Måns Wikstrand

mwi@dagenssamhalle.se


Socialdemokraterna nådde 33 procent av väljarstödet i Region Stockholm. Hela 13 procentenheter fler än den styrande alliansens största parti Moderaterna, som backade med två procentenheter till 20. 

– Stockholmarna har röstat för ett historiskt maktskifte, hävdar oppositionsregionrådet Aida Hadzialic.

Frågan är om hennes tolkning av valutgången faktiskt blir praktisk verklighet. Stockholmarna har inte röstat alldeles tydligt. Å ena sidan backar samtliga partier som ingår i den nu styrande alliansen: M, C, L, KD och MP. 

De förlorar sin majoritet, når bara 43 procent. Å andra sidan når valets vinnare S och V inte högre än 44 procent tillsammans. De behöver stöd av ytterligare ett parti.

LÄS MER: Raketen – här är kommunvalets största vinnare

Det tänker Aida Hadzialic skaffa, hävdar hon. Samtalen är igång.

– Nu handlar det om att forma en koalition som står för den förändring som stockholmarna röstat fram. Det koalitionsbygget ska göras ordentligt – det ska bli ett stabilt styre, med långsiktig styrförmåga och gott samarbetsklimat, säger Aida Hadzialic.

LÄS MER: 106 kommuner där nya högerblocket är störst: ”Nu känns det hoppfullt”

Vilka pratar ni med ur alliansstyret?
– Vi pratar med flera. Men vi behöver det definitiva slutresultatet också, det kan dröja någon dag.

Tror du er valframgång beror på att man gillat er politik eller velat rösta bort alliansen?
– En kombination. Redan 2018 var många missnöjda med alliansens sjukvårdspolitik och deras styre. Men man upplevde inte att vi hade ett tydligt alternativ. Sedan dess har vi utvecklat vår politik mycket, säger Aida Hadzialic.

Finansregionrådet Irene Svenonius vill inte uttala sig för medier i nuläget. Hon vill avvakta det definitiva valresultatet. Men i ett sms meddelar hon att Moderaterna ”håller i dessa tidiga siffror ställningarna”.

– Vår utgångspunkt är att fortsatt, konstruktivt och tillsammans med andra samla regionen till ett styre som fungerar, skriver hon och påpekar att Moderaterna tidigare styrt region Stockholm i minoritet.

Moderaterna har alltså ambitionen att fortsätta styra. Samtal pågår för fullt, bekräftar Irene Svenonius pressansvariga. Att det är dragkamp är Aida Hadzialic förstås medveten om.

– Men jag förstår inte hur hon ska få ihop det? Det går absolut inte utan SD, och både C och L har tidigare sagt att de absolut inte kan tänka sig ett sådant samarbete. Jag utgår från de förutsättningarna fortfarande gäller.

Kan C eller L vara partier ni från ert håll samtalar med?
– Det är väl inte omöjligt att det är så, säger Aida Hadzialic.

LÄS MER: Lista: M framåt i 200 kommuner – trots tappet på riksnivå

Mandatfördelningen

Enligt preliminärt valresultat, 1302 av 1412 valdistrikt räknade

 

Styrande alliansen

M  31 mandat

L     9 mandat

C    9 mandat

MP  6 mandat

KD  10 mandat

Övriga

S    50 mandat

V    17 mandat

SD  17 mandat

För ett majoritetsstyre krävs 75 mandat.

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev