Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Regionpolitik

S+M: Nytt dansk-svenskt parlament lyfter Öresund

Öresundssamarbetet behöver en nystart. Skåne och Själland är redan vad som kan kallas en funktionell region, men vi behöver gemensamma projekt att samarbeta kring för att öka integrationen. Därför föreslår vi att ett Öresundsparlament bildas, skriver Henrik Fritzon (S) och Carl Johan Sonesson (M) som representerar styre och opposition i Region Skåne.

Publicerad: 20 april 2015, 03:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Greater Copenhagen? Namndiskussionen inte huvudfrågan. Det är däremot formen på det politiska samarbetet.

Foto: Leif Johansson


Ämnen i artikeln:

RegionerÖresundsregionenEU

Femton år efter Öresundsbrons öppnande kan vi se tillbaka på stora framgångar för Öresundssamarbetet. Integrationen mellan de skånska och danska delarna kring Sundet har ökat, den ekonomiska sammanlänkningen stärkts och det politiska samarbetet utvecklats. Pendlingen är stor. Ekonomiska och kulturella utbyten är livaktiga. Framstegen har varit fantastiska.

Men utvecklingen mot en ännu tätare sammanknuten region har stagnerat. Index för Öresundsintegrationen tas varje år fram av Sydsvenska handelskammaren och Dansk erhverv. I år föll nivån för tredje året i rad och vi får gå tillbaka till 2005 för att hitta en lägre nivå.

Det är därför dags att ta nya steg, granska de hittillsvarande strukturerna, behålla det som är bra och ersätta det som kan skötas bättre. Vi uppfattar det som att det råder stor samstämmighet om att något måste göras och att Öresundssamarbetet behöver växla upp.

Navet i Öresundssamarbetet har varit Öresundskommiteen. Den har gjort stora insatser för integrationen, men detta politiska samarbetsforum och utredningsinstitut behöver lyftas.

Debatten just nu kretsar kring frågeställningen om huruvida Öresundsregionen ska bli Storköpenhamn, eller ”Greater Copenhagen” som den danska idén lyder. Mycket av diskussionen har handlat om hur detta koncept lanserades. En del har rentav beskrivit lanseringen som kuppartad. Hanteringen kan förvisso diskuteras, men namnet är inte huvudfrågan. Marknadsföringen ingår i ett större arbete med ”fokuserad växtdagordning” och en nationell dansk strategi för Köpenhamns utveckling – och i det arbetet finns Skåne med som en viktig del.

LÄS MER: Låt Skåne bli en del av Köpenhamn. 

Vår uppfattning är att Skåne har mycket att vinna på att, i vissa sammanhang, utgöra en del av Greater Copenhagen-konceptet. Det är troligen en fördel för Skåne att marknadsföras som Greater Copenhagen när det handlar om att locka ostasiatiska företag eller amerikanska kryssningspassagerare, medan vi i andra sammanhang bör fortsätta använda Skåne som marknadsföringskoncept. I stora delar av Europa vet man mycket väl vad Köpenhamn, Malmö och Öresund är och i de sammanhangen måste Skåne marknadsföras som just Skåne. Där Copenhagen kan dra fler blickar så ska vi naturligtvis utnyttja detta, medan i andra sammanhang ska vi göra andra val.

Namndiskussionen när det handlar om marknadsföring är således inte en huvudfråga. Det är däremot formen på det politiska samarbetet. Vi menar att det är tid att omstöpa Öresundskommiteen till något bättre, och vår uppfattning är att det är tid att skapa en riktig politisk organisation som omfattar båda sidorna av Öresund, den danska som innefattar mer än Köpenhamn, och den svenska: Ett Öresundsparlament.

Men inte heller här är namnfrågan det viktigaste, utan det är att markera att Öresundsregionen är ett gemensamt projekt där Själland och Skåne är lika viktiga delar av regionen. Det är sammanlagt som regionen är ett av de starkaste ekonomiska områdena i norra Europa; det är tillsammans som politiker från hela regionen kan argumentera med styrka mot såväl de två nationella regeringarna som mot EU.

Precis som ekonomisk utveckling någonstans i regionen gynnar varje annan del av den, så kan alla dra nytta av den gemensamma politiska styrkan. Ett Öresundsparlament skulle skapa dessa förutsättningar.

Henrik Fritzon, regionstyrelsens ordförande (S), Region Skåne

Carl Johan Sonesson, regionråd (M) Region Skåne

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

RegionerÖresundsregionenEU

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev