Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Regionpolitik

Regionråd kräver flexibilitet när landet öppnas upp

Publicerad: 13 april 2021, 10:56

Carl-Johan Sonesson (M) regionstyrelsens ordförande i Region Skåne.

Foto: Fotograf jens christian

Sverige bör ha en nationell plan för när man ska lätta på corona-restriktionerna. Och det ska kunna ske i olika takt i olika delar av landet. Det anser Carl-Johan Sonesson (M), ordförande för regionstyrelsen i Region Skåne.


Ämnen i artikeln:

Covid-19NäringslivetFolkhälsomyndigheten

I Region Skåne är spridningen av covid-19 just nu klart lägre än i exempelvis Mälardalsregionen. Det gör att Carl-Johan Sonesson väcker frågan om differentierade restriktioner runtom i landet.

– Man måste kunna ha en flexibel plan som innebär att om det inte är en allmän smittspridning som är lika stor i hela landet så måste vi, där smittan är lite lägre, kunna ha lite lättare restriktioner, säger han till SVT Skåne.

I Skånes granne Danmark har en rad lättnader införts i takt med att fler vaccinerats. Carl-Johan Sonesson efterlyser nu en tydligare inriktning mot detta också i Sverige.

– Jag tycker att man i Sverige på nationell nivå bör ha en plan för när vi kan lätta på restriktionerna. Jag tycker ändå att man intellektuellt måste diskutera den saken också, när tillräckligt många fått vaccin och är immuna. Vi som ledare måste kunna hantera när man ska dra i handbromsen men också när det är läge att börja öppna upp och hur gör man det, säger han.

Som exempel på lättnader som skulle kunna införas i Skåne, kanske från mitten av maj, nämner Carl-Johan Sonesson att restauranger och kaféer skulle kunna få ha öppet längre än till 2030. Han nämner också möjligheten att lite längre fram kunna ha publik på sommarteatrar och allsvensk fotboll.

I Region Skåne var på tisdagen 139 personer med covid-19 inlagda på vårdavdelning, varav 17 på intensivvård. För Region Stockholm var motsvarande siffror på måndagen 482 på vårdavdelning och 105 på intensivvård.

 

Johan Delby

Reporter

jd@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev