onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Regionpolitik

Regionens krav: Nästa regiondirektör ska bo i länet

Publicerad: 11 oktober 2022, 09:53

Regionstyrelsens ordförande Magnus Rönnerfjäll (C). Foto: Privat/Mostphotos

Nästa regiondirektör i Jämtland-Härjedalen måste bo i länet. Det kravet ställer nu regionen. ”Viktigt att den som är högste chef är på plats”, säger regionstyrelsens ordförande Magnus Rönnerfjäll (C).

Ämnen i artikeln:

Region Jämtland HärjedalenRegionalpolitikChefskapLedare

JD


Det var i december förra året som dåvarande regiondirektören Hans Svensson, efter hård kritik från bland annat lokala läkarföreningen, fick sparken. Anders Byström blev då tillförordnad regiondirektör i väntan på en permanent rekrytering. 

Läs mer: Regiondirektör sparkas med omedelbar verkan 

Hans Svensson var inte bosatt i länet, men enligt regionstyrelsens ordförande Magnus Rönnerfjäll (C), har det inte haft bäring på det krav som nu ställs: att nästa regiondirektör måste bo i länet. 

– När vi skulle göra annonsen fick vi inspel från de olika fackförbunden hur de såg på rekryteringen av nya regiondirektören, och det här var något som egentligen kom från samtliga fackförbund, säger han och fortsätter: 

– Sedan är det vår bedömning är att regionen behöver en direktör som är och verkar i länet. Vi tycker att det är viktigt gentemot våra medarbetare att den som är högste chef är på plats in real life. Hur ska man ha hand om krisledning om vi hamnar i en sådan situation och regiondirektören bor i Malmö? 

Förutom det symboliska värdet menar Magnus Rönnerfjäll att kravet är ett sätt att vårda regionens varumärke.

– Det sänder ju ett budskap om att vi tror att det redan finns rätt kompetens i länet, eller att det faktiskt är attraktivt att flytta hit.

Rekryteringen av nästa regiondirektör sköts av en extern firma, som enligt Magnus Rönnerfjäll ifrågasatte kravet eftersom det kan försvåra arbetet. 

– De undrade vad som händer ifall någon vill söka men inte är beredd att flytta. Men det är ju som att säga att det inte bor någon i länet med digniteten eller kapaciteten att bli regiondirektör. Det kan ju faktiskt vara så att det redan finns precis rätt kompetens här.

Rekryteringen väntas bli klar först några månader in på 2023. 

– De som är bra på det här har oftast något jobb i någon omfattning. De går inte och väntar på att bli regiondirektörer, säger Magnus Rönnerfjäll. 

Läs mer: Hårt kritiserad sjukvårdsdirektör slutar

 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev