tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Regionpolitik

Regiondirektör sparkas med omedelbar verkan

Publicerad: 6 december 2021, 10:25

Hans Svensson får sparken som regiondirektör. Foto: Sara Rönnberg

Jämtland Härjedalens regiondirektör Hans Svensson får gå på dagen, meddelar regionstyrelsens ordförande. Orsaken uppges vara att det behövs nytt ledarskap i regionen.

Ämnen i artikeln:

Region Jämtland HärjedalenRegionalpolitikCovid-19

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Hans Svensson entledigas med omedelbar verkan och ersätts tillfälligt av biträdande regiondirektör Anders Byström. Regionstyrelsens ordförande Eva Hellstrand (C) hävdar att det behövs nytt blod i ledningen.

– Det är en utsatt position att vara regiondirektör. Man blir ständigt prövad och bedömd, det är inget konstigt med det. När den politiska ledningen gör en samlad bedömning och tittar framåt på vad vi behöver inför framtida utmaningar så ser vi att vi behöver byta ledarskap, säger hon. 

Eva Hellstrand framhåller att hon haft stort förtroende för Hans Svensson, som tillträdde i september 2017.

– Han har gjort ett gott arbete och haft det otroligt tufft. Han har administrerat en sanering av den dåliga ekonomin, det finns ingen region som har varit i närheten av en så usel ekonomi som den här, och sedan pandemin på det.

Läkarföreningen i Jämtland krävde nyligen Hans Svenssons och regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Maria Söderkvists avgång. I ett öppet brev beskrevs ett starkt missnöje med ledningen och problem som dålig arbetsmiljö och få vårdplatser. Sara Sehlstedt, som sitter i föreningens styrelse, säger till P4 Jämtland att hon är ”lättad” över att regiondirektören sparkats.

– Jag tror att det är det politiska trycket som byggts upp. Det har varit så mycket missnöje, folkligt och bland personalen. Det är jättemycket protester, både fysiska manifestationer och insändare i pressen, det har bubblat av missnöje på så många håll och kanter så det har inte gått att negligera längre, säger hon till P4.

På torsdag ska regionstyrelsen ta ställning till hur en ny regiondirektör ska rekryteras.

Eva Hellstrand meddelade på måndagen också att hon i februari lämnar rollen som regionstyrelsens ordförande. Hon drabbades 2019 av sepsis – blodförgiftning – och var allvarligt sjuk. ”Jag är inte fullt återställd från detta. Det som gjort att jag ändå fungerat i min roll beror till stor del på att jag kunnat arbeta hemifrån. Nu kommer allt mer krav och förväntningar på fysiska möten och det kommer jag inte att orka”, skriver hon i ett pressmeddelande, enligt P4 Jämtland.

På torsdag ska regionstyrelsen ta ställning till hur en ny regiondirektör ska rekryteras.

LÄS MER: Nu tvingas Eva Hellstrand skära i vården som räddade henne

LÄS MER: Alla regiondirektörernas löner

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev