Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Regionpolitik

Nytt styre i Östergötland – med stöd av SD

Publicerad: 24 oktober 2022, 14:25

Marie Morell (M) ser fram emot maktskiftet i Region Östergötland.

Foto: Erik Simander

Det blir maktskifte i Region Östergötland. M, KD och L bildar nytt styre vid namn Östgötasamverkan – och gör det med stöd av SD.

Ämnen i artikeln:

Region Östergötland

JD


Det nya styret tar över efter fyra år med Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet vid makten. 

– Det är kul att det blir maktskifte. Inte för min skull, men för östgötarnas. Vi ser att det finns mycket att göra som vi behöver ta tag i. Det är problem som vi haft under längre tid, så det hade inte varit bra med fyra år till av det tidigare styret, säger regionrådet Marie Morell (M) på en pressträff på måndagen.

Det blir ett minoritetsstyre som, via en överenskommelse med Sverigedemokraterna, får majoritet i kommunfullmäktige. SD kommenterade upplägget i en separat pressträff. 

– Jag är nöjd. Vi får igenom mycket av vår politik och väljarna som har röstat på oss får gehör för sin vilja, säger Richard Svensson, SD:s gruppledare i regionen. 

Det sakpolitiska innehållet kommer att presenteras i detalj den 23 november, men redan nu meddelar Östgötasamverkan att fokusområden bland annat blir kollektivtrafik och kortade vårdköer, enligt Norrköpings Tidningar. 

Även i grannregionen Jönköping står det klart att det blir förändringar i styret. Enligt uppgifter till P4 Jönköping har Moderaterna, Socialdemokraterna och lokala partiet Bevara Akutsjukhusen brutit sig loss från den tidigare sexpartikoalitionen och bildat ett nytt samarbete.

– Samverkan Region Jönköpings län kommer att ta ansvar och skapa stabilitet i en orolig tid. Vi ska arbeta för en verksamhet som är långsiktigt hållbar ur ett socialt, ekologiskt och ekonomiskt perspektiv. Våra tre partier är överens om att det behövs mer och bättre samverkan med länets kommuner och andra samhällsaktörer för att nå en bättre hållbar regional tillväxt och utveckling, säger Rachel De Basso (S) som väntas bli regionstyrelsens ordförande. 

I Uppsala har Miljöpartiet meddelat att man lämnar det tidigare samarbetet med M, C, KD och L som nu styr vidare i minoritet. Allianspartierna samlar 39 mandat, med Sverigedemokraternas 14 mandat får man majoritet i regionfullmäktige.

Läs mer: Var fjärde regiondirektör bor i annat län – ”Viktigast är att kunna frågorna”'

SD-stöd ger maktskifte i S-styrda Norrköping

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev