Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Regionpolitik

Maktskifte i Gävleborg – styret klart i alla regioner utom en

Publicerad: 2 november 2022, 11:01

Patrik Stenvard (M) väntas ta över som regionstyrelsens ordförande i Gävleborg.

Foto: Moderaterna, Mostphotos

SD, M och KD tar tillsammans med Sjukvårdspartiet över styret i Region Gävleborg. Därmed står det klart att SD för första gången kommer att vara med och styra i minst en region.

Ämnen i artikeln:

Lokala styren efter valet 2022Region GävleborgModeraternaSverigedemokraternaSenaste nytt

Samuel Åsgård

sa@dagenssamhalle.se


Efter två månader av förhandlingar gick Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sjukvårdspartiet på tisdagen ut med beskedet att de är överens om att styra Region Gävleborg i majoritet. Patrik Stenvard (M) väntas bli regionstyrelsens ordförande, rapporterar Gefle Dagblad. Politiken är dock inte färdigförhandlad. 

– Det är mycket som återstår innan allt faller på plats. Men vi kände ändå att vi måste gå ut nu och deklarera att vi kommer att bilda det här nya styret, säger han till tidningen. 

Den nya majoriteten samlar 38 av 75 mandat i regionfullmäktige. Detta blir första gången som Socialdemokraterna inte styr Gävleborg. 

I och med maktskiftet i Gävleborg är styret klart i alla regioner utom en. Det återstående frågetecknet är Region Västernorrland. Där har Sjukvårdspartiet, SD och KD meddelat att de vill styra i minoritet. Men när de tre partierna i fredags bjöd in alla andra partier till dialogmöte om hur regionen ska styras var det bara Vänsterpartiet som tackade ja, rapporterar Sundsvalls tidning. Därmed är det fortfarande oklart om det föreslagna styret kommer att kunna tillträda. Moderaternas vice gruppledare Patrik Gustavsson säger till P4 Västernorrland att partiet inte utesluter att försöka bilda ett styre tillsammans med Socialdemokraterna. 

LÄS MER: Hård kritik mot Västernorrlands föreslagna styre

För SD innebär maktskiftet i Gävleborg att partiet för första gången kommer att ingå i styret av en region, eventuellt två om partiet även blir en del av styret i Västernorrland. 

– Vi har haft bra relationer under åren i opposition och stått varandra nära politiskt. Det gör att vi har bra förutsättningar att kunna styra tillsammans, säger Roger Hedlund, länsordförande för SD i Gävleborg, till Gefle Dagblad. 

Av de 20 regioner där styret nu är klart får Socialdemokraterna posten som regionstyrelsens ordförande i tolv – fyra fler än under förra mandatperioden. Moderaterna kniper den högsta politiska posten i åtta regioner, två färre än efter valet 2018. Centerpartiet som förra mandatperioden hade två rso-poster och Kristdemokraterna, som hade en post, får inga alls de kommande fyra åren. 

LÄS MER: Karta: Drygt 250 styren klara 

LÄS MER: Nytt styre i Östergötland – med stöd av SD

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev