Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Regionpolitik

”Jag välkomnar ett visst uppvaknande”

Publicerad: 7 oktober 2020, 14:18

Foto: Pressbilder

S tycker att de planerade förändringarna av vårdvalen i Stockholm är ett steg i rätt riktning men långt ifrån tillräckligt. Från läkare och vårdföretag kommer blandade recensioner.

Ämnen i artikeln:

Region StockholmVårdvalVårdvalen i regionerna

Samuel Åsgård

sa@dagenssamhalle.se


Att det blågröna styret i Region Stockholm nu aviserar större förändringar inom vårdvalen i specialistvården välkomnas av det största oppositionspartiet Socialdemokraterna.

– Det här är någonting som vi har krävt år efter år efter år, säger Talla Alkurdi (S) , oppositionsregionråd.

Men hon är inte särskilt imponerad av de förändringar som majoriteten nu föreslår.

– Jag välkomnar ett visst uppvaknande. Men de tar sig inte an den omstrukturering som behövs i Region Stockholm. Det här är långt ifrån tillräckligt, säger Talla Alkurdi.

Hon vill se radikala förändringar, inte minst när det gäller de mest sjuka äldre.

– Det är de svårt sjuka äldre som råkar mest illa ut i den här vårdmarknadsdjungeln. Slå ihop de vårdval som berör svårt sjuka äldre och stärk också kvaliteten med rätt ersättningar så att våra svårt sjuka äldre inte bara får besparingar och uppsplittrad vård, säger Talla Alkurdi.

Från läkarkåren och vårdföretagen kommer blandade omdömen om de förändringar som nu genomförs. Björn Waldebäck, verksamhetschef på Praktikertjänst Ortopedi Stockholm, ser positivt på att vårdvalen nu ska styras mot större mottagningar och kliniker.

– Många små nya vårdvalsaktörer kommer med den här skrivningen inte att få godkänt. Det tycker jag är bra. För jag tror att man inte helt kan säkerställa kvaliteten på väldigt små enheter. Man håller upp sitt tekniska kunnande och sin skicklighet genom att man är sedd och betraktad på större enheter, säger han.

Möjligheten att erbjuda fler ST-tjänster är också något som han liksom den politiska majoriteten lyfter fram.

– ST-läkare är en viktig kompetens. Det har vi pratat om inom ortopedin länge. Vi har en jätteutmaning i dag att få in nya kollegor och lära upp dem. Det är bra att ha stora volymer så att du snabbt får träning under sakkunnig ledning. Det kommer de små enheterna inte att göra för då tappar de tempo och går med förlust, säger Björn Waldebäck.

Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening, är däremot kritisk.

– Jag tycker att det är väldigt tråkigt att man tar bort småskaligheten. Det gör att enskilda läkare som har mottagningar inte kommer att kunna fortsätta utan det kommer bara att bli stora aktörer, säger han.

Enligt honom består de små mottagningarna ofta av superspecialister som är väldigt skickliga inom ett visst område och han ser ingen risk för att kvalitén blir lägre där. Möjligheten att erbjuda AT och ST-tjänster tror han går åstadkomma på andra sätt.

– Man kan skriva in i avtalen exakt vad var och en ska göra. Man har inte utnyttjat möjligheten för AT och ST-läkare i vårdvalen. Då måste man se till att skriva in det i avtalen. Är en mottagning superspecialiserad på någonting så kanske man får göra en mindre mängd av sin ST där. Jag tror att man kan lösa det här fast man är en liten mottagning också, säger Johan Styrud.

Förslaget att mindre mottagningar ska kunna vara underleverantörer avfärdar han också.

– Det låter dumt och konstigt. Då blir det byråkrati i allting och beslutsvägar som inte blir raka.

Däremot skulle han välkomma om antalet vårdval blir färre.

– Man kan gärna göra förändringar och minska antalet vårdval. Det har gått lite väl fort med antalet vårdval. Det är bra att man bromsar upp takten. Att tänka efter kring hur man organiserar dem. Det har blivit för många vårdval och det är för spretigt, säger Johan Styrud.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev