torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Regionpolitik

Fullmäktige hölls utomhus – “Väldigt analogt”

Publicerad: 29 april 2021, 11:38

Utomhusscenen har ett tak, men är öppen på sidorna. Tomas Borin (Vård för pengarna), ordförande i fullmäktige, tycker att det var en rolig upplevelse. Foto: Marcus Pehrsson

Sörmland experimenterade i veckan med att ha regionfullmäktige utomhus. Där röstades det om möjligheten att hålla digitala fullmäktige framöver.

Ämnen i artikeln:

Digitalt fullmäktigeRegion SörmlandRegionalpolitik

JA


42 av 79 ledamöter i Region Sörmlands fullmäktige samlades i tisdags på en utomhusscen i Folkets park i Nyköping. Det var ett försök att hålla ett coronasäkert möte i utomhusmiljö, på initiativ av fullmäktiges ordförande Tomas Borin (Vård för pengarna). 

– Man ska undvika stora folksamlingar och att vara inomhus. Men regionfullmäktige vill vi ju ha. Och då kom jag på tanken: varför inte vara utomhus? säger han. 

Mötet styrdes upp av regionens tjänstemän som förberett med dokument och catering samt höll koll på talartiden. Det sistnämnda sköttes med röda lappar och ett papper med siffran 15 på som signalerade antalet sekunder som ledamöterna hade på sig att avsluta sina anföranden. 

– Det var ett väldigt analogt fullmäktige, säger Tomas Borin. 

Han beskriver utomhusmötet som lyckat, men alla håller inte med. Oppositionsråd har bland annat kritiserat formatet för att utgöra ett demokratiproblem i och med att bara ungefär hälften av ledamöterna var på plats. 

– Det var både annorlunda och kallt. Det fanns ingen webbsändning heller, vilket är ett problem i och med att man vill att medborgarna ska kunna höra vad som sägs, säger Ewa Callhammar (L).

Ewa Callhammar (L) är glad över att det inte vara en snöstorm under sammanträdet. Foto: Marcus Pehrsson och Therese Jansson.

LÄS MER: Stort antal fullmäktige inställda i pandemin. 

Hon uppger att endast halva dagordningen avhandlades innan sammanträdet bröts på grund av kylan. Mötet hade kunnat genomföras på annat sätt, menar hon – exempelvis digitalt. 

– Även om det var en rolig upplevelse tror jag inte att någon fick mersmak. Jag måste erkänna att det vara ganska kyligt och inte så bekvämt, medger Tomas Borin. 

Tidigare har två regionfullmäktige i Sörmland ställts in. Men under sammanträdet i tisdags fattades beslut om att kunna ha fullmäktige digitalt vid behov framöver. 

– Vi är många i regionen som är sugna på att prova digitala möten, men jag hävdar att varken juridik eller teknik har varit lätt att hantera. Därför har det dragit ut på tiden.

Enligt en rapport som tagits fram av regionen bör alla ledamöter få utbildning om digitala möten innan sådana blir verklighet. 

Nästa möte, som hålls i juni, planeras i ett annat format än det i tisdags. Tomas Borin uppger att det antingen blir ett digitalt fullmäktige eller ett fysiskt inomhus, om det går att hitta en tillräckligt stor lokal.

Skulle du rekommendera fullmäktige utomhus till andra regioner?
– Inte i april, möjligtvis i juni.

LÄS MER: Trots pandemi – var femte kör fysiskt fullmäktige. 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev