lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Regionpolitik

Därför nobbar liberalen SD:s utsträckta hand

Publicerad: 25 oktober 2022, 07:49

Jesper Rehn, gruppledare Liberalerna Blekinge. Foto: Liberalerna

Via en utsträckt hand från SD hade liberalen Jesper Rehn en chans att hålla kvar partiet i regionpolitiken. Nu meddelar han att han tackar nej till platsen i regionstyrelsen.

Ämnen i artikeln:

Senaste nyttRegion BlekingeLiberalernaSDSverigedemokraternaRegionalpolitik

JD


Med bara 2,9 procent av rösterna i valet blev Liberalerna utan mandat i Region Blekinge, och dess gruppledare Jesper Rehn utan politiskt inflytande. När Sverigedemokraterna, som i valet blev regionens näst största parti, erbjöd Jesper Rehn en plats som ersättare i regionstyrelsen till fick liberalerna ändå en chans att hålla sig kvar.

Erbjudandet kom dock med ett pris, säger Jesper Rehn, och det var för högt. På måndagseftermiddagen meddelade han att han tackar nej, efter diskussion med partikollegor. 

– Det visade sig att man skulle skriva någon form av samarbetsavtal, och då blev det knepigare. Då handlar det ju inte bara om att jag kunde driva liberal politik utan det fanns ändå någon koppling eller att man band sig till någonting. Och då kände jag att det vill inte jag göra. 

Beslutet känns rätt vad gäller det rent sakpolitiska, säger han. Däremot var det inte okomplicerat att tacka nej.

– Det är svårt att säga utan facit i hand, men det är klart att man kanske är jättedum som tackar nej. Men det är vad som känns mest rätt, om man säger så, säger Jesper Rehn. 

Du kallades pragmatiskt av SD:s gruppledare, var detta ett pragmatiskt beslut?
– Jag försöker se helheten och prata med alla, vara lösningen och överbryggande och ha helikopterperspektiv. Försöka vara med och svetsa samman olika grupper även om man tycker olika. 

Nu väntar ett hårt arbete med att försöka ta Liberalerna tillbaka på regionnivå och det kommer inte att hända utan politiska samarbeten, enligt Jesper Rehn.

– Vi får försöka synas på andra sätt, inte minst i media, visa vad vad vi tycker och tänker. Sedan slå oss in igen om fyra år, givetvis i samarbete med andra partier. Och det hoppas vi att vi kan göra, med forna alliansvänner men även med nya politiska vänner, säger han.

LÄS MER: Sverigedemokraterna vill rädda kvar L i regionen – erbjuder SD-kritiker plats 

LÄS MER: Liberalens SD-protest: Återvänder till Centern

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev