onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Regionpolitik

C: Stryp inte investeringar i norra Sverige

I morgon onsdag ska riksdagen besluta om hur investeringar från det statliga riskkapitalet ska fördelas. Norra Sverige med dess inland riskerar att förlora miljarder kronor i satsningar med det förslag som näringsminister Mikael Damberg presenterat. Vi vädjar därför till näringsministern att tänka om och göra rätt för att hela Sverige ska leva.

Publicerad: 14 juni 2016, 08:02

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ska regionerna i norr få betala för storstädernas tillväxt, Damberg? Foto: Tomas Oneborg, TT


Ämnen i artikeln:

RegionerNäringslivsklimatCenterpartietRegionalpolitikLandsbygdenTillväxt

Det har länge varit tydligt att det statliga riskkapitalet behöver effektiviseras och samordnas bättre. Det stödjer vi. Centerpartiet och Alliansen har varit delaktiga i att detta skett. En utredning sjösattes därför förra sommaren och kom fram till att ett nytt bolag skulle skapas samtidigt som de befintliga statliga bolagen, Fouriertransform och Inlandsinnovation, skulle förändras.

Inlandsinnovations uppdrag har varit att specifikt investera i växande företag i områden som har svårt att attrahera privat kapital, och därför haft svårt att ta banklån. Syftet var att möjliggöra och stimulera tillväxt och innovation i hela landet och inte enbart storstäderna. Tyvärr faller denna viktiga aspekt bort i det förslag som regeringen, med näringsminister Mikael Damberg i spetsen, har presenterat.

Det som regeringen tänker göra med Inlandsinnovation kommer att straffa halva Sverige. De planerar att placera och inom tid lägga ned Inlandsinnovation, som skapades 2010 som en riktad satsning i Norrbottens, Västerbottens, Jämtlands-, Västernorrlands och Gävleborgs län. Det utvidgades senare till att även omfatta Dalarnas- och Värmlands län för att stärka och ta till vara den tillväxtpotential som finns i norra Sveriges inland och för att komplettera en i princip obefintlig riskkapitalmarknad.

Det är obegripligt att regeringen väljer den motsatta vägen och föreslår att de pengar som förvaltas av Inlandsinnovation ska flyttas till ett nationellt riskkapitalbolag. Det innebär att Inlandsinnovations geografiskt inriktade uppdrag ersätts av ett system som riktar sig mot investeringar ur ett nationellt perspektiv, med stor risk att riskkapitalet åter igen hamnar i storstäder. Detta utan att regeringen visar på vilka konsekvenser ett sådant förslag skulle få för norra Sveriges inland.

Enligt Tillväxtanalys rapport ”Riskkapitalmarknaden i Sverige 2013” hamnar redan i dag omkring 80 procent av allt riskkapital i de tre storstadsregionerna. Stockholm stod för över hälften av de procenten. Att lägga ner Inlandsinnovation kommer att leda till att det redan magra utbudet på riskkapital i Säffle, Vansbro, Dorotea och Kiruna bantas än mer och centraliseras till storstadsregionerna.

Det är för oss och Centerpartiet inte acceptabelt att ett av de mest sårbara områdena i landet, i fråga om riskkapital, ska avvara 2000 miljoner kronor i investeringskapital till förmån för de större städerna. Om regeringen menar allvar med att hela landet ska växa borde Inlandsinnovation behållas och fortsatt verka inom Norrlandslänen, Värmland och Dalarna.

Små och växande företag är Sveriges jobbskapare. Den svenska politiken måste se till att driftiga företagare har möjlighet att få kapital till att växa och anställa – oavsett var i landet de verkar. Frågan kvarstår Damberg, ska regionerna i norr få betala för storstädernas tillväxt? Om inte föreslår vi att du tänker om och gör rätt.

Helena Lindahl, näringspolitisk talesperson (C)

Peter Helander, talesperson för regional tillväxt (C), Dalarna

Per Åsling, riksdagsledamot (C), Jämtland

Anders W Jonsson, riksdagsledamot (C) Gävleborg

Emil Källström, ekonomiskpolitisk talesperson (C), Västernorrland

Daniel Bäckström, riksdagsledamot (C), Värmland

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev