Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Wallenbergs välfärdsbolag vinstdebattens vinnare

Publicerad: 4 juni 2013, 11:18

De vinner när politikerna skärper kraven för välfärdsbolagen.

Den oväntade vinnaren på vinstdebatten är storföretag och familjen Wallenbergs bolag i välfärden. Hårdare regler slår mot mindre företag. Det menar tunga bedömare som Dagens Samhälle har talat med.


Små företag slås ut och välfärdskoncernerna gynnas när vinstdebattens krav på bemanning, lärartäthet och kvalitetskontroll blir verklighet.

Effekten blir än tydligare om Socialdemokraterna vinner valet 2014, och förverkligar de beslut som partikongressen fattade i våras.

Den slutsatsen drar flera tunga branschföreträdare och andra bedömare som Dagens Samhälle har talat med. I så fall skulle ett historiskt mönster upprepas. Genom årtiondena löper en S-politik av re­striktioner som hindrat mindre företag men gynnat de mest muskelstarka finansiella sfärerna, med familjen Wallenberg i spetsen.

Hit räknas till exempel de strikta kreditregleringar som fram till mitten av 1980-talet hindrade hushåll och småföretagare, men lämnade spelrum för kapitalstarka aktörer som kunde finansiera satsningar med interna lån.

Vinstdebatten har fokuserat på de stora koncernerna och riskkapitalfonderna, inte på småföretagen. Att just stora bolag skulle gynnas var knappast vad vinstkritikerna på S-kongressen föreställde sig.

– Många i partiet tror att förslagen ska få ordning på de läskiga storföretagen. Men i praktiken kommer förslagen att slå mot små och ännu inte startade företag, menar Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på Vårdföretagarna.

Wallenberg sitter i dag med stora intressen, direkta eller indirekta, i följande välfärdsbolag: Academedia (via EQT), Kunskapsskolan (40%), Aleris (98%), Mölnlycke Health Care (98%), Swedish Orphan Biovitrum (40%), Gambro (48%) och Permobil (100%).

Investor sålde nyligen sitt innehav i sjukhuskedjan Vårdapoteket. Historiskt har Wallenberg varit huvudägare i Astra, som numera ingår i Astra Zeneca.

Vårdjätten Aleris vd Stanley Brodén tror att småföretagen kommer att finnas med även i framtiden, särskilt när den enskilde har frihet att välja vårdgivare.

Däremot anser Brodén att det är ”naturligt” att några enstaka bolag iklär sig centrala roller.

– Det behövs starka aktörer som har råd att hjälpa till med reformeringen av välfärdssystemet: utveckla kvalitetssystem, utbilda personal och investera i infrastruktur. De små har varken traditioner eller muskler för det.

Peje Emilsson, grundare av Kunskapsskolan, konstaterar att ett striktare regelverk gör det svårt för mindre aktörer.

– Du ser det redan i dag i till exempel upphandlingsregler; du måste vara stor för att ha råd att köra igenom kravrutinerna. Men om man hittar smartare sätt att mäta output och kvalitet, så gör man det möjligt för de mindre aktörerna också.

S-kongressens beslut omfattade inget blankt nej till vinster i välfärden. Om kongressbesluten omsätts till politik efter en valseger kan det innebära detaljerade bemanningskrav och att kommuner och landsting får rätt att enbart välja non profit-bolag i upphandlingar och valfrihetssystem.

Flera välfärdsdirektörer, med Investors vd Börje Ekholm i spetsen, uttalade sig dock tämligen positivt om utfallet av S-kongressen i april.

– Stora väletablerade företag kan leva med att det som föreslogs inför kongressen genomförs i praktiken. Storföretagen sitter trygga, säger Håkan Tenelius på Vårdföretagarna.

Carola Lemne, vd för Praktikertjänst och ledamot i Investors styrelse, bedömer att branschen är lättad över att S inte har låst sig vid förbud mot vinst. Men även hon tror att ett genomförande av andra kongressbeslut, skulle slå mot mindre bolag.

– Naturligtvis är det de större företagen som har chans att övervintra och klara omställningskostnaderna. Det är bland annat sådant man har vinst till; att lägga lite i ladorna så att man överlever. De stora klarar sig bättre i svåra tider, och det var kanske inte det S-kongressen tänkte sig.

Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi och vd för Institutet för Näringslivsforskning, anser att det är självklart att mer detaljregler och kontroll kommer att minska mångfalden i välfärdssektorn.

Han pekar särskilt på att osäkerheten om framtiden gör att många potentiella mindre aktörer drar sig för att ge sig in i marknaden – en iakttagelse som han inte är ensam om.

– Den politiska risken innebär att en investeringskalkyl kan slås undan när som helst. Det gör att en liten aktör måste höja sitt avkastningskrav kraftigt för att våga vara med.

Större bolag håller sig däremot kvar i kraft av sin storlek, och för att de har mycket att förlora på att dra sig undan marknaden, spår Magnus Henrekson.

– Och är du en jättestor aktör, då har politikerna inte råd att vara utan dig, medan de klarar sig utan det lilla företaget. Att vara stor blir på så vis ett skydd mot den politiska risken.

Investors vd Börje Ekholm säger till Dagens Samhälle att han i synnerhet är enig med S-kongressen i en central fråga:

– Det är nej till vinstförbud. Detta är grundfrågan och den är absolut viktigast.

Däremot finns det en rad detaljer som Ekholm inte instämmer i, som idén att det går att styra kvalitet i vård och omsorg med detaljerade krav på bemanning.

– Ska du utveckla verksamheten kan du inte styra vad som går in, utan du måste styra kvaliteten som kommer ut.

Börje Ekholm säger sig inte tro på teorin om en upprepning av det historiska scenario där små aktörer slås ut i ett mer reglerat klimat, och att stora bolag med finansiella muskler i ryggen gynnas.

Han pekar i stället på mindre aktörers potentiella förmåga att anpassa sig till lokala villkor och på så vis konkurrera med stora koncerner.

– Det jag tror kommer att gynna de mindre är en gång mot mer valfrihet; ju mer individen själv kan styra, desto större konkurrensmöjligheter kommer de att ha.

Läs mer i Dagens Samhälle nummer 22, 2013:

Börje Ekholm: "Vi måste vänja oss vid att synas"

Wallenberg och Löfven i samma båt

Möt flera av välfärdsbolagens ledare på DS scen i Almedalen>>

Thord Eriksson, Reporter

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev