Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Vinstuppgörelsen drabbar patienterna

Sverige har fått en regering som bygger sin välfärdspolitik på myter och anekdoter. Det går inte att dra någon annan slutsats efter den uppgörelse med Vänsterpartiet och Miljöpartiet om begränsning av vinster i välfärden som Stefan Löfven presenterade i dag måndag.

Publicerad: 6 oktober 2014, 12:44

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Välfärdspolitiken bygger på myter, tycker Vårdföretagarna.


Ämnen i artikeln:

VinstförbudVårdkvalitetVälfärdstjänsterVinster i välfärden

Den fråga varje välfärdspolitiker borde ställa sig är förstås hur vi kan få bästa möjliga välfärd för skattepengarna. Vem levererar bästa kvalitet? Det är förstås den vi ska anlita. Och lära oss av. Men så har inte S, MP och V resonerat. Istället har partierna utgått ifrån antaganden om kvaliteten i privat vård och omsorg som verkar bygga på medierapporteringen om Carema och Kopppargården för några år sedan. Men att kvaliteten skulle vara lägre i privat äldreomsorg är fel. Det har bland annat Socialstyrelsens jämförelser visat.

De tre partierna menar att felet med privata aktörer inom primärvården är att de väljer bort patienter och bara etablerar sig där det bor rika och friska människor, läs Östermalm i Stockholm. Också detta är en myt. Det är vårdvalet som är orsaken till de nya privata vårdcentralerna i Angered, Bergsjön, Rosengård, Husby, Ronna, Skärholmen, Tensta och Vårberg. Och det finns förstås ingen möjlighet för någon vårdcentral i Sverige att stänga dörren för en patient med stort vårdbehov.

Även uppfattningen om vinstnivåer och vinstutdelningar verkar grunda sig på lösa antaganden. De stora företag som ägs av riskkapitalbolag och som tycks vara den egentliga måltavlan för uppgörelsen delar inte ut någon vinst. Och de tillämpar för övrigt både kollektivavtal och meddelarskydd. Istället är det de små företagen som skulle drabbas av den radikala begränsning av möjligheten till vinstutdelning som Ulla Andersson (V) skissade vid pressträffen på måndag förmiddag. Både start och tillväxt av företagen skulle hindras, eftersom finansiering via investerare utanför företaget eller banklån i praktiken skulle bli omöjlig.

På en punkt har partierna någorlunda rätt i sitt underlag. LOU-upphandlade äldreboenden har en något lägre personaltäthet än kommunalt drivna. De tre partiernas slutsats är att privata företag måste tvingas ha samma personalstyrka som kommunen. Men vi vet ju från Socialstyrelsens jämförelser att privata utförare levererar lika bra och oftast bättre omsorg än de kommunala. Därmed borde istället kommunerna kopiera de privata utförarnas arbetssätt för att få resurserna att räcka till mer omsorg.

Nu finns det dock få skarpa förslag i uppgörelsen. Några utredningar ska tillsättas och se över de förslag som skissas. Men det är tillräckligt allvarligt. Utredandet i ett par år innebär att den politiska osäkerheten består. Privata vårdgivare vågar inte utveckla sin verksamhet och anställda med idéer om hur vården kan bli bättre vågar inte starta företag. Internationella aktörer vågar inte etablera sig i Sverige, och vi riskerar därmed att gå miste om nya behandlingsmetoder. Förlorarna är i slutänden patienter och brukare.

Istället behöver vi en blocköverskridande uppgörelse om den privata vårdens och omsorgens villkor på lång sikt med syftet att ge de bästa krafterna chansen att utveckla välfärden. Grundbultar i uppgörelsen måste vara likvärdiga villkor oberoende av driftsform, nationell mätning och redovisning av kvalitet, och valfrihet för brukare och patienter.

Sveriges vårdföretagare vill bidra till en sådan uppgörelse. Jag läste i tidningen att vår nye sjukvårdsminister tänker kompensera sin brist på erfarenhet med att ödmjukt lyssna till vårdens intressenter.

Jag väntar vid telefonen, Gabriel!

Håkan Tenelius, näringspolitisk chef Vårdföretagarna

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev