onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Vinnare täta kommuner: Höör

Publicerad: 25 maj 2016, 19:57

Höör kommun vinner priset Årets Superkommun kategori tät kommun. Foto: Robin Lorentz-Allard

Höör blir Årets Superkommun i kategorin täta kommuner. Från Höör är det 35 minuter till Malmö med Öresundståg eller 23 minuter till Lund. Och de håller Decemberöverenskommelsen vid liv. DÖ i riket sprack efter nio månader. I Höör har den hållit i 18 månader.

Ämnen i artikeln:

Årets Superkommuner

- Bara att vi var nominerade var häftigt, att vi vann var superhärligt. Vi har fantastiska medborgare och medarbetare, när den stora flytingströmmen kom ställde alla upp, säger Stefan Lissmark (S), kommunstyrelsens ordförande.

Det som misslyckats på riksplanet ser ut att hålla i Höör. De var dessutom först ut. Den 4 december 2014 skapades ”Höörmodellen”. Rödgröna Partnerskapet och borgerliga Treklövern ska driva sin egen politik, men försöka enas i de avgörande sakfrågorna. Allt för att hålla oppositionen – läs SD – borta från inflytande. Samförstånd i stället för blockpolitik alltså.

Efter valet 2014 tog S över ordförandeposten i kommunstyrelsen för första gången i kommunens historia. Men förutom Stefan Lissmark finns även ett moderat ”medkommunalråd”, Anna Palm, på halvtid.

– Höör ska vara en trygg och bra boendekommun, men vi ska också slå vakt om den lokala arbetsmarknaden. Vi ska vara rädda om den tätortsnära naturen. Det ska vara lätt att ta sig ut och uppleva i naturen, skriver Stefan Lissmark på sin och Anna Palms gemensamma blogg.

Kommunen växer med 200–250 personer per år, nyanlända oräknat. Helt avgörande är förbindelserna med övriga Skåne. I dag sammanlänkade genom deras position vid Södra stambanan.

Något stopp för de eventuella höghastighetstågen kan de inte räkna med, även om sträckningen av allt att döma skulle ske via Höör.

– Därför kämpar vi i alla sammanhang för att bygga ut stambanan till fyra spår. Höghastighetsbanan löser inte detta problem mer än marginellt. Och vi ska ha fler stopp av regionala snabbtåg, som Öresundstågen, i Höör. Kampen fortsätter med full styrka, enligt Lissmarks blogg.

LÄS MER: Här är Årets Superkommuner 2016. 

Janne Sundling & Gustav Halth, reporter / research

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev