Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Villaägarna motarbetar gatukostnader

Missförstånd om vad Villaägarna arbetar för och vad vi arbetar emot, skriver förbundsjuristen Lena Södersten i replik om gatukostnader.

Publicerad: 23 september 2015, 11:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Villaägarna motarbetar inte villaägarnas intressen, däremot motarbetar vi systemet med gatukostnader.


Ämnen i artikeln:

Fastigheter

Gösta Hultén, du har uppenbarligen missförstått vad Villaägarna arbetar för och vad vi arbetar emot. Vägar används av alla, inte bara de som råkar bo närmast asfalten. Vi anser att infrastruktur ska finansieras via skattsedeln, och inte genom gatukostnader från enskilda småhusägare. Vi är ytterst kritiska mot att enskilda småhusägare i Nacka och andra kranskommuner i dag tvingas låna 200 000 kronor eller mer för att betala för nya och upprustade kommunala gator.

Därför arbetar vi för att systemet med gatukostnader ska avskaffas. I brist på ett totalt avskaffande har Villaägarna föreslagit förbättringar för befintliga fastigheter. Vårt förslag – som du förespråkar – går ut på att småhusägaren endast ska behöva betala gatukostnader när en tillkommande byggrätt utnyttas. I dag blir småhusägaren tvungen att betala gatukostnader så snart vägen är klar, oavsett om denne får bygga ut eller bygga till den egna fastigheten. Så borde det inte vara. På den här punkten är vi överens.

Däremot har vi olika åsikt om ett annat förslag, nämligen om huruvida kommunerna fortsättningsvis ska kunna köra över småhusägarna med en gatukostnadstaxa eller inte.

I dag är det bara 37 av landets 290 kommuner som tar ut gatukostnader. Det som avhåller övriga är att kommunerna i dag inte kan vältra över gatukostnaderna på enskilda hushåll utan föregående samråd. Om taxan införs riskerar systemet med gatukostnader att sprida sig över hela landet eftersom samrådet då slopas. För övrigt är det just det som är syftet med taxan; att lösa ”problemet” med att så få kommuner väljer att skicka vägnotan till fastighetsägarna.

Det finns alltså två olika förslag, som kan införas eller förkastas var för sig. Medan SKL enbart vill genomföra taxan och motarbetar förslaget om förbättringar för befintliga småhusägare, så vill Villaägarna precis tvärt om; Villaägarna vill arbeta in ett skydd för befintligt boende i nuvarande regler, men är motståndare mot förslaget om en gatukostnadstaxa eftersom systemet då sprids över hela landet.

Så, Gösta Hultén, Villaägarna motarbetar inte villaägarnas intressen. Däremot motarbetar vi systemet med gatukostnader.

Lena Södersten, förbundsjurist, Villaägarnas Riksförbund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Fastigheter

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News