Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Villaägarförbundet motarbetar villaägare

Med det nya systemet för gatukostnader skulle dagens orättvisa upphöra. Det är en besvikelse att Villaägarförbundet motarbetar så många villaägares intressen.

Publicerad: 22 september 2015, 09:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Villaägarförbundet vill av grumliga skäl skjuta det nya systemet för gatukostnader i sank, menar debattören.


Ämnen i artikeln:

Fastigheter

I en rad landsortstidningar går Villaägarnas Riksförbund nu ut med cirkulationsartiklar som sägs varna för ett förslag till ny fastighetsskatt. Förbundet har till och med lyckats sälja in sin kritik till SVT:s Rapportredaktion.

Gatukostnader innebär nu att kommunen skickar räkningar på hundratusentals kronor till de småhusägare som bor vid en väg som upprustas eller nybyggs i ett så kallat förnyelseområde. Så har till exempel skett och sker nu främst i en rad expansiva kommuner i Storstockholm. Många villaägare har här tillsammans tvingats betala många hundra miljoner för något de inte behövt eller vill ha och som de i så kallade samråd protesterat mot.

Vi bor i ett sådant område. Trots att vi inte får någon ny byggrätt eller bättre väg tvingas vi snart betala 165 000 kronor till Nacka kommun. Nacka är nämligen en av det 30-tal kommuner som nu tar ut hela kostnaden för dyra gatuutbyggnader av alla de villaägare som bor kvar men inte får någon ny byggrätt i utbyte.

Den nuvarande avgiften, som inte är någon skatt, är ofta på 200 000 kronor och har vållat stora protester och gjort att många av mina grannar har tvingats flytta till förmån för bättre bemedlade husägare. Det nuvarande systemet har blivit ett instrument för en sorts ekonomisk rensning.

Med det nya systemet, som Villaägarförbundet nu av grumliga skäl vill skjuta i sank, skulle dagens uppenbara orättvisa upphöra. Det skulle bli ett skydd för all dagens villaägare som inte kan stycka tomten eller får någon ny byggrätt.

Som ordförande i en villaägarförening i Nacka under 22 år kan jag bara konstatera att det samråd som enligt Villaägarförbundet garanterar medborgarinflytande är ren skendemokrati. I Nacka har vi trots hårt arbete, inte lyckats rubba det orättvisa gatukostnadsuttaget en millimeter. Jag är djupt besviken att Villaägarförbundet nu motarbetar så många villaägares intressen.

För med en normaltaxa som Lantmäteriet nu föreslår och som var under utredning redan under Alliansen, skulle de villaägare som inte får någon tillkommande nytta av en ombyggd gata, slippa betala.

Många, särskilt landsortskommune,r vill inget hellre än att få bygga nya villor och subventionerar därför tomt- och kringkostnader. De har inga förutsättningar att ta ut några fastighetsskatter vid nybyggnation.

Det skulle de i så fall ju kunna göra redan nu. Hittills har det inte varit aktuellt att ta ut sådana avgifter i flertalet av landets kommuner. De flesta av landets miljoner villaägare berörs inte och hotas inte alls av en ny fastighetsskatt. De enda som berörs – till sin fördel – är de som nu bor i förnyelseområden kring storstäderna.

I vår kommundel ligger tomtpriserna i dag på 3-5 miljoner och de har stigit med ca 20 % per år i ca 10 år. Är det då så orimligt att de byggbolag och privatpersoner som får nya, stora byggrätter skulle betala för de vägutbyggnader som krävs? Varför ska dessa kostnader som nu vältras över på övriga villaägare eller på de kommuninnevånare som bor i lägenhet?

Gösta Hultén, ordförande i Lännersta Villaägarförening 1993-2015

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Fastigheter

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev