fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Vill ställa sociala krav i upphandlingen

Publicerad: 3 juli 2018, 13:09

Mari Jonsson, kommunalråd i Borlänge.

Inköpscentraler som gör stora ramavtalsupphandlingar kan inte alltid möta kommunernas behov.


Vilken roll ska inköpscentraler spela i framtidens offentliga affärer?

Den frågan inledde en hel dag om offentlig upphandling under Almedalsveckan, arrangerat av Dagens Samhälle tillsammans med bland andra SKL Kommentus och Sveriges Offentliga Inköpare (SOI).

- Stora fyrkantiga ramavtal är inte framtiden. I en tid med digitalisering måste inköpscentralerna bli mycket snabbare och mer proaktiva, sade Olof Molander, affärsområdeschef på SKL Kommentus Inköpscentral (SKI).

SKI gör stora, centrala ramavtalsupphandlingar som kan avropas av landets kommuner och landsting.

Men det finns även mindre inköpscentraler. I Dalarna samverkar sex kommuner i ett upphandlingscenter, med en gemensam politisk nämnd där alla kommuner har varsin representant.

Mari Jonsson (S) är kommunalråd och ordförande i barn- och bildningsnämnden i Borlänge, och dessutom vice ordförande i den gemensamma upphandlingsnämnden. Hon menar att Upphandlingscenter i Dalarna har medfört att offentlig upphandling lyfts till en strategisk nivå. Till exempel är kommunerna överens om att ställa sociala krav i sina tjänsteupphandlingar.

- Det har vi kommit väldigt långt med och där ser jag att SKI och de andra centrala inköpscentralerna ligger efter. Den frågan har deras ägare inte drivit lika tydligt, och vi lokalt tycker att det är viktigt med sociala krav, säger Mari Jonsson.

I upphandlingarna ställs krav på att personer som är långt ifrån arbetsmarknaden ska kunna få praktik- eller lärlingsplatser.

- Det vinner kommunerna på genom mindre försörjningsstöd. Det måste jag som lokalpolitiker tänka på, men det är inget de stora inköpscentralerna funderar på.

Hur är det med den egna inköpscentralen, finns det målkonflikter där?

- Det kan möjligen bestå i om varje kommun ska upphandla själv eller om vi ska göra det gemensamt. Trots att jag representerar en stor kommun ser jag ändå stora vinster med den här inköpscentralen, alltifrån bättre kompetens till strategiska frågor, säger Mari Jonsson.

Vilka upphandlingar passar att göra gemensamt via Upphandlingscenter?

- I princip alla upphandlingar utom byggupphandlingar. Vi har utökat till att även upphandla socialtjänst, omsorg och utbildningsinsatser som svenska för invandrare.

Framför allt vinner de mindre kommunerna på att samverka. Det är svårt att ha tillräcklig upphandlingskompetens och dessutom går det att få bättre pris genom samordnade upphandlingar.

Upphandlingscenter är gemensamt för Ludvika, Gagnef, Borlänge, Falun, Säter och Hedemora.

Det försämrade säkerhetsläget i Sverige och Europa har färgat flera seminarier i Almedalen, och så även här.  Inköpscentraler får numera vara grossister, och de skulle kunna spela roll i att bygga upp beredskapslager.

- Försvarsmakten har avvecklat sina lager och har tagits på sängen när det säkerhetspolitiska läget försämrats. Inköpscentralerna kan vara en möjlighet för civilsamhället att öka sin beredskap, sade Ann-Sofie Lillberg, tillförordnad enhetschef vid Upphandlingsmyndigheten, men som tidigare arbetat på Försvarets Materielverk.

Hans Perkiö

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev