Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Vilka är välfärdens viktigaste kvinnor 2015?

Publicerad: 17 februari 2015, 10:36

Agneta Jansmyr, Barbro Fridén, Ann-Sofi Lodin och Åsa Byman Falck toppade listan 2014. Här med prisutdelaren Annie Lööf.

Foto: Robin Lorentz-Allard

Den 4 mars är det dags igen. Då offentliggör Dagens Samhälle listan över Välfärdens 100 viktigaste kvinnor. Tillsammans har de ett budgetansvar på över 430 miljarder kronor och ansvar för över 400 000 anställda.


Ämnen i artikeln:

VälfärdstjänsterVälfärd

För tredje året har Dagens Samhälle kartlagt de 100 viktigaste kvinnorna i den svenska välfärden. På listan finns kvinnor på ledande positioner inom stat, kommun, landsting och privata utförare inom vård, skola och omsorg.

Årets lista presenteras onsdagen den 4 mars på Teaterskeppet i Stockholm. Jämställdhetsminister Åsa Regnér delar ut priserna och Iréne Svenonius, den tidigare stadsdirektören i Stockholm, berättar om sina erfarenheter från åtta år i stadshuset.

Fjolårets lista toppades av Ann-Sofi Lodin, regiondirektör i Västra Götalandsregionen. Hon har lång chefserfarenhet från såväl offentlig sektor som det privata näringslivet. Hon värdesätter rankningen och ser den som ett sätt att lyfta ledarskapet.

– I offentlig sektor belastar vi cheferna på olika nivåer med en mängd administrativa uppgifter. Det får för lite tid över för själva ledarskapet; att synas, stödja och uppmuntra, säger Ann-Sofi Lodin.

Syftet med Välfärdens 100 viktigaste kvinnor är att synliggöra det viktiga arbete toppcheferna i välfärden gör.

– För skolan, vården och omsorgen är det en strategisk fråga att välfärden även i framtiden kan rekrytera och behålla sina egna supertalanger, säger Mats Edman, chefredaktör på Dagens Samhälle och initiativtagare till Välfärdens 100 viktigaste kvinnor.

I välfärden är runt 40 procent av de högsta cheferna kvinnor, trots att de utgör 80 procent av de anställda. Fortfarande är det lättare för män att göra chefskarriär.

I de kommunala bolagen är situationen ofta värre än i näringslivet. I en klar majoritet av kommunerna är könsfördelningen ojämn i bolagens ledningar.

För att hitta och ranka de 100 viktigaste kvinnorna granskar Dagens Samhälle runt 500 kvinnor på toppositioner. Listan omfattar dem som ska omsätta ord i handling och realisera de politiska besluten, det vill säga chefstjänstemännen.

Kartläggningen tar hänsyn till bland annat operativt ansvar, budgetansvar och personalansvar. Information inhämtas från såväl öppna källor som från personer med god kännedom om de kartlagda kvinnorna.

Annika Almgren

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev