Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Vi vill ha valfrihet utan vinstintresse i välfärden!

Academedias ord låter bra, men i själva verket är det siffror som gäller, menar Nätverket för Gemensam Välfärd.

Publicerad: 26 juni 2015, 08:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lyssna istället på medborgarna som vill ha valfrihet utan vinstintresse, skriver debattören.

Foto: Leif Engberg/Scanpix


Ämnen i artikeln:

Vinster i välfärdenFriskolorValfrihet

”Vi som tror på valfrihet borde stå enade.” Den uppmaningen riktar Academedias vd Marcus Strömberg till Birgitta Ljung, styrelseledamot i Idéburna skolors riksorganisation i Dagens Samhälle den 23/6. I ett tidigare inlägg (16/6) hävdar han att det är likgiltigt om en skola ägs av en föräldraförening eller ett riskkapitalbolag på Guernsey.

Nej, Marcus Strömberg, det är inte likgiltigt vem det är som äger en skola. Du kan t ex fråga de 11 000 elever som plötsligt stod utan skola när riskkapitalägda JB-koncernen valde att gå i konkurs. Dessförinnan hade ägarna plockat ut mångmiljonvinster på skolpengen som vi skattebetalare trodde skulle gå till eleverna.

Som lärare på folkhögskola (icke vinstdrivande skolform) har jag fått lära känna en av dessa elever som alltså fick leta reda på en ny skola för att kunna avsluta sin gymnasieutbildning. Han har noll förtroende för riskkapitalbolag i skolbranschen kan jag berätta.

Academedia har tagit över flera av JB-skolorna. Det är knappast att betrakta som en betryggande lösning för eleverna. Academedia ägs av EQT, ännu ett av dessa riskkapitalbolag som är i full färd med att ta över den svenska välfärden. Åtta av de tio största välfärdsföretagen ägs nämligen idag av riskkapitalbolag.

De vinstdrivande skolorna är duktiga på marknadsföring och Marcus Strömberg talar vackert om viljan att utveckla den svenska skolan. Men det är ord. I själva verket är det siffror som gäller.

Enligt SVT har EQTs presstalesman Johan Hähnel sagt: ”Våra investerare väntar sig en avkastning på 25 procent varje år”. EQTs affärsidé är att få företagen att expandera och att sedan sälja vidare med rejäl vinst efter i genomsnitt fem år. Att EQT valt skatteparadiset Guernsey som sin hemvist är såklart ingen tillfällighet. Att aktivt undvika att betala skatt är också en del av affärsidén. EQT var ett av namnen som avslöjades i skattesmitarskandalen Luxleaks.

Det är med andra ord inte likgiltigt vem som äger en skola. När syftet är att göra vinst får det konsekvenser. En undersökning av Lärarförbundet visar att friskolor som drivs med vinstintresse har lägre lärartäthet än kommunala skolor och andra friskolor som drivs av stiftelser och ideella organisationer. Det ger mer vinst, men knappast mer kunskaper för eleverna.

Trots sjunkande skolresultat har vi i Sverige paradoxalt nog fått en betygsinflation. En granskning av Skolverket visar att det är friskolorna som sätter flest överbetyg i förhållande till resultaten på de nationella proven.

I en granskning av den svenska skolan i SVT avslöjades att rektorer på vinstdrivande friskolor aktivt sorterar ut elever som uppfattas som välanpassade och därmed billiga i drift. Skolor som riktar sig till de mest begåvade eleverna kan visa upp bra resultat och samtidigt göra vinst. En bra affärsidé alltså.

I ett föredrag om företag i välfärdssektorn nyligen hävdade Anne-Marie Pålsson, nationalekonom och f d riksdagsledamot för Moderaterna, att ”vinstmaximerande skolföretag är ett komplett feltänk från början.” Liksom Birgitta Ljung i Idéburna skolors riksorganisation understryker hon att Sverige är unikt i världen genom att tillåta vinstmaximerande företag i den skattefinansierade skolan. Det hindrar inte att andra länder har en valfrihet med en mångfald av pedagogiska metoder och även privata icke vinstdrivande aktörer. Kan man fixa det här i andra länder kan vi nog fixa det även i Sverige är hennes slutsats.

Välfärdsföretagens lobbyister jobbar nu hårt för att förmå politikerna att rädda deras skattefinansierade vinster. Om Sverige ska kunna kallas demokrati lyssnar i stället politikerna på den stora majoritet av medborgarna som enligt undersökning efter undersökning vill ha valfrihet utan vinstintresse i välfärden.

Gunilla Andersson, Nätverket för Gemensam Välfärd

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev