måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

"Vi löser inte krisen med att bygga nytt"

Publicerad: 5 juli 2019, 07:00

Lena Margareta Wetterskog Sjöstedt blir ny direktor för Skåne Stadsmission. Foto: Skåne Stadsmission

Hennes företrädare jobbade i 25 år på posten. Skåne Stadsmissions nya direktor Lena Wetterskog Sjöstedt, 58 år, kommer sannolikt inte att kunna toppa det, men vill stanna så länge hon har något att tillföra organisationen.


Varför titeln direktor?

– Ursprunget till Stadsmissionen är kyrkans diakoniverksamhet och titeln har hängt kvar sedan dess. Ibland dyker det upp en diskussion om att den ska ändras. Ordet är gammaldags och många undrar ”har ni glömt prickarna?”, men internationellt är det gångbart.

Direktor är den högsta chefstjänsten inom Stadsmissionen. Direktorn är ytterst ansvarig för verksamheten och organisatoriskt direkt underställd stiftelsens styrelse. Skåne Stadsmission har verksamhet i Malmö, Kristianstad och Helsingborg med 100 anställda, 60 volontärer samt personer på arbetsträning och daglig verksamhet.

Hur kommer det sig att du byter från ett jobb i kommunen till ett jobb i ideell sektor?

– Det finns fler anledningar. En anledning är att uppdraget är meningsfullt och konkret. Jag har inte haft så mycket kontakt med Stadsmissionen tidigare, men det känns väldigt spännande. En annan anledning är att vi gör en omorganisation på stadskontoret vilket innebär att min funktion upphör och mina medarbetare går in i en annan avdelning.

Hur ser du på Stadsmissionens roll i samhället?

– Stadsmissionen säger själva att de vill komplettera och utmana vårt samhällssystem. Det finns mellanrum i samhället där ingen har det uttalade ansvaret. Kommunerna och idéburen sektor måste hjälpas åt.

Hemlösheten ökar varje år i Malmö. Den senaste officiella statistiken är från 2017. Enligt den är nära 3 000 personer hemlösa, varav omkring 450 barnfamiljer. Siffrorna har fortsatt att öka sedan dess.

Vad beror det på?

– Det är ett jättebekymmer. Det är främst strukturella orsaker, människor har inte råd helt enkelt. Det råder också stor bostadsbrist i Malmö. Rörligheten på bostadsmarknaden är trög. Det finns många ensamhushåll, vilket gör att den totala bostadsytan är dåligt utnyttjad.

Vad ska man göra åt det?

– Vi löser inte bostadskrisen genom att bygga nya bostäder. De är så dyra, det minskar inte hemlösheten. Vi måste prova en annan modell, testa alternativa lösningar, tillsammans med alla samhällsaktörer.

Hur skulle de lösningarna kunna se ut?

– Det vet jag inte än. Är det något jag ska sätta mig in i så är det bostadspolitiken. Tänk om Malmö som kommunal aktör skulle kunna öka rörligheten på bostadsmarknaden genom att hjälpa malmöbor att komma vidare i sin flyttprocess?

Lena Gidlöf

Mitt cv.

Fullständigt namn: Lena Margareta Wetterskog Sjöstedt

Ålder: 58 år.

Nytt jobb: Direktor för Skåne Stadsmission den 12 augusti.

Yrkesbakgrund: Utbildad socionom, arbetat 30 år inom Malmö stad, mestadels som chef, senast på hållbarhetskansliet, och tre år som ledarskapskonsult på ett privat företag.

Drivkrafter: Att bygga en utvecklingskultur i motsats till en bedömningskultur.

Intressen: På sommaren att springa, annars att sticka och lyssna på P1.

Dold talang: Bra på musikquiz.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev