tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

”Vi lägger en budget för ett jämlikt Stockholm”

Skillnaderna i Stockholm har blivit allt tydligare och vårt mål är en stad för alla. I den budget som presenteras i dag onsdag lägger vi fram åtgärder för ett jämlikt och hållbart samhälle, skriver den rödgrönrosa majoriteten.

Publicerad: 12 oktober 2016, 06:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vi är på god väg mot ett jämlikt Stockholm. Byggtakten ökar, arbetslösheten sjunker och skolan får mer resurser.


Ämnen i artikeln:

StockholmSocialdemokraternaArbeteMiljöpartietVänsterpartietFeministiskt initiativSegregation

2014 röstade stockholmarna för förändring. Privatiseringar och marknadslösningar byttes mot investeringar och målet om att bygga en stad som håller samman. Stockholm har en positiv utveckling.

Vi ser att fler kommer i jobb, bostadsbyggandet ökar kraftigt, mer resurser läggs på skolan och stora satsningar har gjorts för att öka tryggheten i vår stad. Stockholm arbetar aktivt för ett bättre klimat med renare luft och en giftfri vardag för våra barn, en äldreomsorg som inte tillåter att någon faller mellan stolarna och sociala insatser för att förbättra livet för alla – oavsett hur ditt liv ser ut idag ska du kunna ta dig dit du vill.

Vi fortsätter det arbetet med den budget som presenteras i dag. Vi lägger fram konkreta åtgärder för en jämlik och hållbar stad. Skillnaderna i vår stad har blivit allt tydligare. De hindrar människor från att utvecklas och de hämmar tillväxten. Ojämlikheten syns redan i munnen på våra barn. Bland treåringar är hål i tänderna 13 gånger vanligare i den stadsdel som är värst utsatt jämfört med den med lägst andel. Mönstret återupprepar sig i betygen där skillnaderna mellan stadsdelar och enskilda skolor är stora. Det här är problem som vi måste, och faktiskt kan, göra någonting åt.

Vi bygger i Stockholm igen. Bostadsbyggandet är rekordhögt. Fokus ligger på hyresrätten, en boendeform som är kraftigt eftersatt efter år av moderata utförsäljningar. Nya byggprojekt möter också våra högt uppsatta miljömål där alltifrån klimatsmarta byggmaterial till dagvattenhantering för kraftiga regn ingår redan på planeringsstadiet.

Samtidigt som vi bygger mer än någonsin planerar vi också staden på ett smartare sätt. Vi skyddar den mest värdefulla naturmarken samtidigt som vi säkerställer att alla stockholmare får tillgång till rekreationsområden.

Vi storsatsar på skolan. Vi fördubblar investeringarna – målet är att bygga nästan 50 nya grundskolor till 2050. Många år av slarvig planering har bytts mot en medveten satsning på att rusta upp vårt utbildningssystem. Vi höjer lönerna för skolledare och fortsätter satsa på utbildning till barnskötare och förskolelärare.

Över 1 500 personer i Stockholm har gått från bidrag till jobb på grund av en aktiv arbetsmarknadspolitik. Vi satsar 44 miljoner kronor mer i år på vuxenutbildning för att fortsätta det arbetet. Vi inför etableringsjobb för nya stockholmare som kommer hit från olika länder – språkstöd, jobb och matchning behövs.

Stockholmare behöver också ta sig till skolan, jobbet och affären. För att alla ska kunna förflytta sig så enkelt och klimatsmart som möjligt i staden behöver vi satsa mer på kapacitetsstark infrastruktur såsom kollektivtrafik och cykelbanor. Under 2017 satsar vi 250 miljoner kronor på bredare och fler cykelbanor och plockar bort enstaka parkeringsplatser för att stombussarna ska komma fram.

De äldre i Stockholm kommer nästa år att få mer inflytande över sin vardag när vi lämnar minutstyrningen i hemtjänsten. Istället ska äldre själva få planera sina hemtjänsttimmar tillsammans med personalen. De äldre ska också oftare få träffa samma personer från personalen och alla anställda i äldreomsorgen ska garanteras bra och trygga arbetsvillkor genom att krav på kollektivavtalsliknande villkor ställs i upphandlingar. En långsiktig plan på att bygga fler äldreboenden gör också att vi är väl förberedda när andelen äldre i befolkningen ökar.

För att bryta segregationen behöver kvinnor och unga få makt och möjlighet att forma sina egna liv. Många kvinnor i Stockholms förorter står långt från arbetsmarknaden. Nästa år ska kvinnor kunna anställas för att hjälpa andra i sitt närområde med kunskaper som underlättar i vardagen och bryter social isolering. Unga som är inskrivna på stadens Jobbtorg ska erbjudas SL-kort. Vi fortsätter även främja ungas organisering för att öka kunskaperna om mänskliga rättigheter, antirasism och feminism.

Att vända en negativ utveckling tar tid. Vi är på god väg mot ett jämlikt Stockholm. Byggtakten ökar, arbetslösheten sjunker och skolan får mer resurser. Målet är ett Stockholm för alla.

Karin Wanngård, finansborgarråd (S) Stockholms stad

Daniel Helldén, trafikborgarråd (MP) Stockholm

Ann-Margarethe Livh, bostadsborgarråd (V) Stockholm

Anna Rantala Bonnier, gruppledare (Fi) Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev