Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Vi kommer se kortsiktiga lösningar som inte är bra

Publicerad: 7 september 2016, 22:15

Erik Nilsson, statssekreterare hos arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva \ Johansson.

Nästa år ska kommunerna ta emot 50 procent fler nyanlända enligt bosättningslagen. Inom kort tar regeringen beslut om hur 30 600 personer som får uppehållstillstånd ska fördelas på länen 2017. Därefter ska länsstyrelserna fastställa kommuntal.


– Jag har ofta kontakt med kommuner som är ansträngda. Bilden i stort är ändå att det gått ganska bra. Det var trögt i början men nu är takten ganska bra, säger Erik Nilsson, statssekreterare hos arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson.

Bosättningslagen inne­håller inga sanktioner för kommuner som inte klarar sina anvisningar.

I Dagens Samhälles enkät svarar 19 procent att de inte klarar kommuntalen 2016.

– Vi håller på att bereda frågan om länstal för 2017. Då får vi titta på vilka som inte klarat talen. Det är inte osannolikt att de som inte klarat det får påbackning under nästa år.

Är det okej att lämna ett asylboende för att hamna på ett nytt, med skillnaden att det nu är kommunens ansvar?

– I det läge vi har kan det vara en rimlig lösning. Vi har inte ställt den typen av kvalitetskrav på boendet. Men vi hoppas att kommunerna jobbar med sin långsiktiga bostadsförsörjning.

Kommunerna ser risken att de tar till sämre boenden än asylboendena?

– Vi vill att de ska ha en långsiktig strategi, men vi kommer att få se en del kortsiktiga lösningar som inte är riktigt bra. Men de flesta tänker nog både på kort och lång sikt och vill inte fördjupa segregationen.

Många kommuner tvivlar på att de klarar kommuntalen 2017?

– Då har de ändå haft tid på sig att hitta lösningar, och jag har i mina kontakter med kommunerna kommunicerat att det blir ett större mottagande 2017. Visst, det kan vara tufft. Men vi måste klara det. Utan kommunplacering kan de inte starta sin etablering i det svenska samhället.

Läs mer: Nödlösningar för de nya svenskarna

Janne Sundling

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev