Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

”Vi kanske har en överkonsumtion av öppenhet”

Publicerad: 16 november 2016, 23:15

Agneta Blom var huvud­sekreterare i den statliga utredningen om hot och våld mot förtroendevalda, Jakten på makten, för tio år sedan.

Foto: Pavel Koubek

Bara för att man har en offentlig roll behöver man inte göra sig tillgänglig för mobbning, säger Agneta Blom (S), fullmäktiges ordförande i Örebro – och hotutredare.


Ämnen i artikeln:

FörtroendevaldaHot

Agneta Blom var huvud­sekreterare i den statliga utredningen om hot och våld mot förtroendevalda, Jakten på makten, för tio år sedan. Efter valet 2014 blev hon fullmäktigeordförande i Örebro.

Hon talar om den samhällsomvandling som lett till ökad utsatthet för politikerna. Men hon vill också problematisera denna utsatthet.

– Hur mycket behöver förtroendevalda exponera sig? Vi kanske har en överkonsumtion av öppenhet. Vi måste fundera över hur mycket vi ska använda till exempel sociala medier.

Hoten är allvarliga, och ett tydligt hot mot demokratin, framhåller Agneta Blom, som vill se fler åtgärder från regeringen. Men hon tycker också att den som vill vara ”jätteexponerad”, och finnas på olika sociala medier, kanske måste lära sig att hantera den utsattheten.

– Mycket på nätet är bara snack. Det är obehagligt, men oftast inte direkt farligt. Politiker är olika känsliga; en del har en ibland onödig rädsla, andra tar alldeles för lätt på hoten. Att avskaffa alla onda handlingar är ett ideal, men det kommer aldrig att hända.

Att kommunhusen får lås, spärrar och passerkort ser Agneta Blom inte som något problem.

– Det kan ju faktiskt öka tillgängligheten. En reception som ger service och hjälper besökare till rätt person och plats; det är ju snarare att öppna verksamheten, inte stänga. Och så får man säkerheten på köpet.

LÄS ÄVEN: Två av tre kommuner har skärpt säkerheten. 

Magnus Wrede, politisk reporter Dagens Samhälle

Ämnen i artikeln:

FörtroendevaldaHot

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev