Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

”Vi har inte för många gravplatser”

Jag vet inte hur det ser ut överallt i hela Sverige men gällande Stockholm kan man verkligen inte säga att det är ett problem att vi har för många gravplatser. Givet att det är tillgången på gravplatser som avgör om personer kan få bli begravda utanför hemorten, är det extra angeläget att det finns mer mark tillgänglig för gravsättning än det behov som kan beräknas.

Publicerad: 1 september 2015, 11:41

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


REPLIK ”Problemet är att vi har för många begravningsplatser”, skriver Staffan Lundstedt i sitt svar i Dagens Samhälle (28/8) på min artikel om möjligheten att få bli begravd där man vill riskerar att hotas. Han hävdar bestämt att den ekonomiska ersättningen mellan orten där man dör och orten man ska begravas i inte är något incitament för att bygga ut och tillhandahålla gravplats även åt ”utsocknes”. Därför kan den avskaffas.

Detta påstående är tvärt emot vad Stockholms kyrkogårdsförvaltning kommer fram till i sitt remissvar på utredningen.

Jag vet inte hur det ser ut överallt i hela Sverige men gällande Stockholm kan man verkligen inte säga att det är ett problem att vi har för många gravplatser. Det är brist på gravmark i nordvästra Stockholm och därför planerar staden just nu för en ny begravningsplats. Givet att det är just tillgången på gravplatser som avgör om personer kan få bli begravda utanför hemorten, är det extra angeläget att det finns mer mark tillgänglig för gravsättning än det behov som man kan beräkna.

Stockholms stad kommer inte få någon ersättning alls för att begrava ”utsocknes” om begravningsclearingsutredningens förslag går igenom. Vilket, enligt utredningen, inte är ett problem eftersom det i dag är så att fler stockholmare begravs utanför Stockholm än tvärt om. I ett av de mest långsiktiga samhällsåtaganden som vi har, nämligen att bereda gravplatsmark åt medborgarna, är det ett oförsvarligt kortsiktigt tänkande.

Risken är mycket stor att församlingar, och kommuner i Stockholms fall, inte kommer att anstränga sig särskilt mycket för att uppfylla människors sista vilja när dagens ekonomiska smörjmedel tas bort.

Lotta Edholm, oppositionsborgarråd (L) Stockholms stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News