Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

”Vi bygger gärna åt kommunerna”

Publicerad: 13 december 2017, 23:10

Nu ska Investors fastighetsbolag Vectura växa. Mönsterås är första kommun på kundlista.


Med bas i byggen och ägande av vård- och omsorgsboenden åt systerbolaget Aleris, Grand Hôtel i Stockholm och ägaren Investors huvudkontor gör fastighetsbolaget Vectura Fastigheter en storsatsning på nybyggen av vård- och äldreboenden.

– Vi ser ett enormt behov av nya boenden i takt med att antalet äldre blir fler och slitna fastigheter måste ersättas, säger Susanne Ekblom, vd på Vectura Fastigheter.

Äldreboenden är förvisso ingen nyhet för Vectura. Bolaget startade 2012 som ett projekt inom Investor, i syfte att stötta systerbolaget Aleris expansion med nya fastigheter. Men nu breddas verksamheten.

– Vi bygger gärna också åt kommuner. Åtta av tio operatörer är kommuner, och vi har samma mål som dem, bästa tänkbara vård och omsorg i ett långt perspektiv. Vi vill bygga där det finns människor i behov av omsorg och där det finns tillväxt, säger Susanne Ekblom.

I dagarna står det också klart att Mönsterås som första kommun inleder samarbete med Vectura. Här blir kommunen hyresgäst i en helt ny fastighet, Solhemsprojektet, med ett äldreboende, ett korttidsboende och en förskola med fyra avdelningar. Bygget startar nästa sommar.

– Solhemsprojektet är vår största välfärdssatsning på väldigt länge och utökar våra platser både i äldreomsorgen och i förskolan. Vi har behov av expansion, säger Anders Johansson (C), kommunstyrelsens ordförande i Mönsterås.

Att kommunen valde Vectura som partner i stället för att bygga i egen regi har bland annat med pengar att göra, förklarar Anders Johansson.

– Vi står inför stora investeringar i välfärd, och det här samarbetet ger oss långsiktighet och skonar samtidigt vår balansräkning eftersom vi inte behöver stå för investeringen själva, säger han.

Men Vectura kommer att möta konkurrens om nya byggprojekt. Värdetillväxten för samhällsfastigheter har varit stor de senaste åren. Det har lockat åtskilliga med ambition att bygga nytt. Företag som Hemsö, Hemfosa och Rikshem har vuxit mycket snabbt på senare år.

– Långa kontrakt med skattefinansierade verksamheter, mindre lägesberoende och lägre konjunkturkänslighet gör sektorn attraktiv, säger Åsa Henninge, analyschef på frastighetskonsultföretaget NAI Svefa, som noga följer utvecklingen inom samhällsfastigheter.

Susanne Ekblom bedömer dock att Vectura står sig väl i konkurrensen.

– Jag tror att vi kan vara en extremt bra partner just för kommuner för att vi är en långsiktig aktör. Vi bygger inte för att sälja, vi bygger för att äga och förvalta för alltid. Långsiktighet är avgörande för oss och hela Investorsfären, säger hon.

Vectura har vuxit ungefär 20 procent per år sedan starten, och marknadsvärdet på fastighetsinnehavet uppgår i dagsläget till 4,3 miljarder kronor.

Men fler nya boenden är på gång, bland annat i Sundbyberg och Sigtuna. Idén är att projekten ska starta i markanvisning, sedan byggnation och därefter förvaltning och vidareutveckling över tid.

– Målet är ett marknadsvärde i fastigheter på 10–15 miljarder till 2021. Men vi har inte bråttom. Vi är eftertänksamma och analyserar noga, säger Susanne Ekblom.

– Vi kan också tänka oss att bredda till förskolor och vårdcentraler. Det är den som driver verksamheten som bestämmer, oavsett om det är en privat eller offentlig operatör.

Att det kostar att bygga är inga problem, slår Susanne Ekblom fast.

– Finansiering är på plats. Vi behöver inga ytterligare pengar för att realisera den plan vi har, säger hon.

Vid sidan av samhällsfastigheter utvecklar Vectura också kontor. Ett första projekt finns på Blasieholmen i Stockholm. Nyligen förvärvades också mark i Mölndal utanför Göteborg, där nya kontorsfastigheter ska uppföras.

–  Men den huvudsakliga tillväxten ska komma från samhällsfastigheter, säger Susanne Ekblom.

Torbjörn Carlbom

Vectura liten snabbväxare i Wallenbergsfären

Ägare: Investor AB.
Vd: Susanne Ekblom, tidigare finansdirektör på Investor.
Värde fastighetsinnehav: 4,3 miljarder kronor.
Styrelseordförande: Gustaf Hermelin, tidigare vd Catena.
Startår: 2012.

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev