Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

”Vi böjer oss inte för nazisterna”​​​​​​​

Förfärande att polisen även i år bereder plats åt nazister i tre dagar under Almedalsveckan – trots att deras blotta närvaro innebär ett hot mot vanliga människor, skriver Helén Pettersson, förbundsordförande ABF, med flera debattörer ur arbetarrörelsens föreningsliv.

Publicerad: 4 juni 2018, 14:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Janerik Henriksson / TT


Ämnen i artikeln:

NazismCivilsamhället

Förra året beviljade polisen och Region Gotland nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen tillträde till Almedalen. Samma organisation som vill hänga folkvalda politiker i lyktstolpar och starta krig mot demokratin fick rätt att slå upp tält som vilken annan aktör som helst.

Vi var många som blev bestörta och oroade. Under de senaste åren har vi sett hur främlingsfientliga, auktoritära och till med fascistiska krafter flyttat fram sina positioner i Europa, och i många andra delar av världen. Men i vägvalet mellan att bojkotta Almedalen och vara på plats för att säga ifrån, valde våra organisationer det senare. Vi gick ut och förklarade varför, och hoppades att polisens beslut aldrig mer skulle upprepas. Våldsverkare kan aldrig få rätt mot ett helt samhälle.

Ändå möts vi nu av det förfärande beskedet att polisen återigen bereder plats åt nazister. Tre dagar i rad har de fått tillstånd att tala. Det här trots att deras blotta närvaro utgör ett säkerhetshot mot vanliga människor. Den som detonerar bomber på flyktingboenden och stormar barnfamiljer i bakhåll har aldrig haft intresse för samtal och dialog.

Med NMR:s närvaro förra året blev skyddet för demokratins motståndare viktigare än skyddet för demokratin.

Nu kommer de alltså att vara på plats igen. Men det tänker vi också vara. Och vi ska tala om demokrati, om jämlikhet, om folkrörelser och hur vi bygger ett bättre samhälle. Vi ska genomföra seminarier om bostadsfrågor, folkbildning, barn och ungas rättigheter, arbetsmarknaden, internationell solidaritet och jämställdhet.

Efter det rivstartar vi vår folkrörelsesatsning för att fortsätta organisera, bilda och bidra till att fler människor får makt över sina liv och möjlighet till inflytande. Vi ska skapa plattformar och mötesplatser som förenar människor med olika bakgrund och över åldersgränser. Vi agerar för att vi inte tar demokratin för självklar. Vi vet att varje generation måste vinnas.

Det ska vi göra 365 dagar om året, i alla Sveriges 290 kommuner. Genom aktiviteter, studiecirklar, möten, samtal, seminarier och kultur ska vi fortsätta arbetet med att skapa en mer deltagande demokrati och lägga grunden för ett samhälle som håller ihop. På så sätt vill vi möta framtiden med hopp istället för fruktan, med eller utan nazister i Almedalen. Även om vi hade föredragit utan.

Redan nu hörs röster som i år tvekar att delta i Almedalsveckan – av rädsla för sin egen säkerhet. Vi utgår därför ifrån att polisen kan garantera en trygg plats och yttrandefrihet för alla oss som kommer att vara på plats i Visby.

Helén Petterson, förbundsordförande ABF

Monica Widman-Lundmark, förbundssekreterare ABF

Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen

Berit Müllerström, andre vice ordförande LO

Anna Sundström, generalsekreterare Olof Palmes Internationella Center

Anders Österberg, förbundsordförande Unga Örnar

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

NazismCivilsamhället

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev