Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Vem är mäktigast i välfärden?

Publicerad: 27 februari 2013, 08:35

Välfärdens 100 viktigaste kvinnor hanterar mer pengar och anställda än de mäktigaste näringslivskvinnorna på Veckans Affärers välkända 125-lista.

Nästa vecka fyller Dagens Samhälle ut ett rejält vakuum. Vi har rangordnat Välfärdens 100 viktigaste kvinnor, skriver Dagens Samhälles chefredaktör Mats Edman.


Ända sedan jag började på Dagens Samhälle 2010 har jag hört att ”det finns inget finare än att arbeta i välfärden”.

Detta mantra påminner om när jag arbetade för Bonnierkoncernen. ”Det finns inget finare än att ge ut böcker”, sa man där.

Med detta lät många välutbildade lektörer och redaktörer sig nöja. När lönekuvertet anlände den 25:e, och visade sig vara lika tunt som månaden innan, kunde kvinnorna och männen på förlaget trösta sig med att ”det finns inget finare än att ge ut böcker”.

”Jag jobbar på Bonniers”, är dock ett praktiskt svar på frågan vad du arbetar med. ”Jag jobbar inom demensvården”, är nog inte lika okontroversiellt. Bonniers lägst avlönade lektörer och redaktörer behöver aldrig förklara sig eller ursäkta. Denna statusbonus skänker många en viss tröst när de sprättar upp lönekuvertet.

Nu arbetar jag på Dagens Samhälle, som ägs av Sveriges Kommuner och Landsting. Det är verkligen inget att skämmas över, tvärtom, men jag tvingas ofta förklara.

”Dagens Samhälle, vad är det för tidning?”, lyder standardfrågan.

Trots att Dagens Samhälle har nästan dubbelt så stor upplaga som Veckans Affärer, så fick jag aldrig frågan ”Vad är det för tidning?” under mina tio år som journalist på VA.

I den offentliga sektorn är vi dåliga på egen marknadsföring. Vi är dåliga på att lyfta fram stjärnor. Vi syns knappt på universiteten för att få de unga talangerna att drömma om skola, vård och omsorg.

Trots att ”det finns inget finare än att arbeta i välfärden”. Att ”välfärd måste få kosta”. Att ”ingenting är viktigare”.

Det är fult att lyfta fram enskilda. Det är fult med höga löner. Det är fint att lyfta fram den grå massan av 55-åriga trotjänare. Tidningarna är därför fyllda av problemartiklar om missnöjda undersköterskor och felbetalda lärare.

Sällan ser vi hyllningar till stjärnorna som gör skillnad i skolan, vården och omsorgen. Jag tänker på ledarna och toppcheferna. Kvinnor, och män, som mot tuffa odds får svårstyrda organisationer att leverera kvalitet.

Kanske beror det på att politikerna förbrukar allt syre i det mediala rummet. Hur ska man annars förstå att 70 journalister huttrat och twittrat dygnet runt i en håla som heter Maramö för att få veta i stort sett ingenting?

Nästa vecka fyller Dagens Samhälle ut ett rejält vakuum. Vi har nämligen granskat över 500 kvinnliga toppchefer inom välfärden. Sedan har vi rangordnat Välfärdens 100 viktigaste kvinnor efter hårda och mjuka data.

Och jag kan avslöja så mycket som att de hanterar mer pengar och anställda än de mäktigaste näringslivskvinnorna på Veckans Affärers välkända 125-lista.

6 mars presenterar vi Välfärdens viktigaste kvinna 2013 på van der Nootska Palatset i Stockholm. Till min hjälp vid prisutdelningen har jag riksdagsledamoten och gruppledaren för moderaterna Anna Kindberg Batra.

Du kan följa eventet på Twitter på hashtaggen: #100viktigaste

Följ Dagens Samhälle på Twitter: @dagenssamhalle

Mats Edman, chefredaktör Dagens Samhälle

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev