Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Växtvärk i vård- och omsorgsjättarna

Publicerad: 23 april 2014, 21:06

Det osäkra politiska läget tynger de tio största vård- och omsorgsjättarna. Förra året växte de bara med 5 procent. Det är en kraftig avmattning jämfört med tidigare. Flera av dem brottas också med svag lönsamhet.


De senaste åren har kommuner och landsting lagt ut alltmer välfärd på privata aktörer och kurvan har pekat brant uppåt för de stora och dominerande vård- och omsorgsjättarna.

Branschen har vuxit med i snitt 12–13 procent per år sedan 2008, enligt konsult- och revisionsföretaget Grant Thornton, som varje år gör en analys av de privata vård- och omsorgsbolagen. Kommuner och landsting köper i dag privat vård och omsorg för upp­emot 60 miljarder kronor, enligt Sveriges Kommuner och Landstings senaste siffror.

Men nu bromsar ökningstakten, visar Dagens Samhälles analys av de tio största vård- och omsorgsbolagens bokslutssiffror för 2013. Tillsammans drog de in nästan 40 miljarder kronor, huvudsakligen skattepengar. Men det är en ökning med bara 5 procent jämfört med året innan, och en minskning från 13 procent för två år sedan.

Storbolagens expansion har tidigare drivits på av att kommunerna har infört lagen om valfrihetssystem (LOV). Men här har det blivit svårare att vinna affärer. Många kommuner drar också ner på privatiseringstakten inför valet och mot bakgrund av en starkare politisk opinion mot vinster i välfärden.

– De stora ökar fortfarande sin marknadsandel, men långsammare än tidigare. Vi ser också att de har det lite besvärligare ekonomiskt, säger Annika Wallenskog, biträdande chefekonom på SKL.

Till exempel Capio och Humana växer fortfarande snabbt, men det beror på att de har köpt upp stora verksamheter av Ambea (se separat artikel). Marknaden i sig står nästan still.

Ett av de bolag som tappar mest är omsorgsjätten Attendo, som efter år av snabb expansion växte med bara

1 procent 2013. Marknaden för upphandlade äldreboenden har bromsat och bolaget lyckas inte kompensera med att öppna egna verksamheter.

Det är svårt att växa när kommuner dessutom återkommunaliserar sin äldreomsorg, menar Henrik Borelius, koncernchef på Attendo.

– Det är ideologiskt och jag tror att det drabbar alla. Kommunerna utgår inte från vad som är bäst för de äldre. Den här tillväxten i Sverige är vi inte nöjda med. Det är alldeles för lågt, säger han.

Aleris, som ägs av Wallenbergs Investor, växte med bara 2 procent 2013.

– Vi märker att det är få upphandlingar inom framför allt sjukvården. Stockholms läns landsting fortsätter att gå över till vårdval och det är bra, även om det pressar priserna och påverkar omsättningen, säger Karin Kaloczy, Sverigechef på Aleris.

Carola Lemne, vd på Praktikertjänst och tillträdande vd på Svenskt Näringsliv, menar att det ligger i händerna på politikerna hur framtidens välfärdsbransch ska se ut och växa.

– Det är ett otroligt högt och populistiskt tonläge i politiken. Många medarbetare och patienter känner inte igen sig. Men det viktigaste för branschen är stabila regler.

Henrik Borelius är orolig för framtiden.

– Det finns ett antal förslag om att inskränka lagen om valfrihet men det sägs inte vad de vill ha i stället. Och det gäller många områden.

Även om tillväxten viker håller några bolag vinsterna uppe på samma nivåer som tidigare. Men de flesta brottas med ganska svag lönsamhet. Den samlade vinsten för de tio största koncernerna när de löpande kostnader var betalda (rörelsevinst) var 2,9 miljarder kronor förra året. Det ger en marginal på 7 procent.

Men skillnaderna mellan bolag är stora. Mest pengar tjänade psykiatriföretaget Inom, med en rörelsemarginal på 12 procent. Attendo och Praktikertjänst hade också marginaler på över 10 procent. Men Aleris, Ambea och Capio tjänade bara hälften, 4–5 procent.

Det är flera procent under snittet för tjänsteföretag, som enligt SCB, är 7 procent. Och mycket mindre än snittet för tjänsteföretag på börsen som ligger över 12 procent, enligt fackförbundet Unionens årliga börsgranskning.

När räntor är betalda och avskrivningar gjorda (resultat före skatt) krymper vinsterna till 3–4 procent. Flera gör förlust. Störst problem har Aleris. Investor har tvingats skjuta till 3,8 miljarder på tre år för att stärka bolagets ekonomi.

Även Ambea, Capio och Frösunda redovisar förluster.

– Vi tror att det blir en fortsatt avmattning i år i både omsättning och lönsamhet. Kontrollen och tillsynen tilltar och det är kostnadsdrivande, säger Mats Fagerlund, branschansvarig för vård och omsorg på Grant Thornton.

Maria Ottoson, Reporter

De tio största vårdkoncernerna

Praktikertjänst
Omsättning, 2013
9 665 mkr
Resultat före skatt, 2013
756 mkr

Capio
Omsättning
6 122 mkr
Resultat före skatt
-73 mkr

Attendo
Omsättning
4 812 mkr
Resultat före skatt
274 mkr (Uppskattat resultat)

Ambea
Omsättning
4 479 mkr
Resultat före skatt
-115 mkr

Aleris
Omsättning
4 141 mkr
Resultat före skatt
-1 000 mkr (Uppskattat resultat)

Humana
Omsättning
3 530 mkr
Resultat före skatt
65 mkr

Frösunda
Omsättning
2 497 mkr
Resultat före skatt
-122 mkr

Team Olivia
Omsättning
2 260 mkr
Resultat före skatt
79 mkr

Förenade care
Omsättning
1 245 mkr
Resultat före skatt
37 mkr

Inom
Omsättning
859 mkr
Resultat före skatt
39 mkr

Fotnot: Siffrorna är preliminära och kan avvika från reviderade bokslut

______________________

Läs om storaffärerna som ritar om vårdkartan. Artikeln finns i tidningen. Prova på en

prenumeration

gratis eller

köp enstaka nummer.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev