Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Växjös politiker blinda för sitt eget agerande

En bostadskonsument måste vara fri att välja sin uppvärmningsmetod, det ska inte vara kommunen som styr detta, skriver Fastighetsägarna med flera i en slutreplik om en dom om fjärrvärmenätet.

Publicerad: 1 december 2015, 13:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vi står dock fast vid just detta: Växjödomen måste överklagas av konkurrens-, miljö- och konsumentskäl.


Ämnen i artikeln:

FjärrvärmeKonkurrensKlimatEnergieffektivisering

SLUTREPLIK. Det är bra att Växjö kommun har ett stort miljöengagemang. Det borde fler ha. Men i det här fallet slår engagemanget fel och borde användas på andra sätt.

Kommunstyrelsens ordförande Bo Frank (M) med flera ser inte att deras agerande på något sätt skulle tvinga in konsumenter i ett fjärrvärmemonopol. Förklaringen tycks gå ut på att kommunen inte tvingar någon att bygga bostäder.

Man blandar ihop korten och pratar om bostadskonsumenter och inte värmekonsumenter. Eller så är det just där de begår sin tankevurpa, de likställer bostadskonsument med värmekonsument.

Vår debattartikel går ut på att särskilja dessa två konsumentroller. En bostadskonsument måste vara fri att välja sin uppvärmningsmetod, det ska inte vara kommunen som styr detta.

Vi står upp för miljön. Vi har inget emot fjärrvärme. Fjärrvärme är bra och borde kunna hävda sig på egna ben, utan tvångsanslutningar.

Frågan är varför Växjö kommun anser att fjärrvärmen måste främjas med hjälp av tvångsanslutning.

Kan rent av Växjö kommuns agerande i längden vara en björntjänst för fjärrvärme som uppvärmningsform? Blir det så att det eftervärlden minns av Växjöfallet är att nu klarar sig inte fjärrvärme på egna meriter längre?

Vi noterar också att Växjö kommun inte bemöter vårt konstaterande av det uppenbara, att fjärrvärme kan komma bli överflödig med ny teknik. Även här blandar Växjö kommun ihop korten.

Vi har inte sagt att agerandet förhindrar nära-noll energibyggnader. Det vi säger är att efter 2020 kommer nybyggda hus behöva endast lite energi.

Att införa tvångsanslutning till fjärrvärmenät som metod är därför en kortsiktig strategi som inte nödvändigtvis är hållbar i längden. Eller är det i det ljuset man ska se Växjö kommuns agerande? Som ägare ser man till att tvångsansluta nya kunder till sitt eget bolag inför kommande ändringar av byggreglerna.

Det är beklämmande att Växjö kommun i sina trippla roller som markinnehavare, planmonopolist och ägare till Växjö Energi styr intäkter till kommunens egna fjärrvärmebolag och ursäktar det med ett svagt miljöargument och ”det är ingen som tvingar någon att bygga”.

Att kommunen fråntar värmekonsumenten rätten att själv välja uppvärmningsform är att gå för långt. Vad är nästa steg? Vad är nästa sak ”bostadskonsumenter” inom ett visst område i Växjö måste vara anslutna till?

Vi jobbar mot samma mål vad gäller miljön men tror uppenbarligen på olika sätt att nå målet. Vi tackar för inbjudan till studiebesök och kommer gärna för att diskutera vidare hur vi ska lägga energin på rätt saker i framtiden.

Vi står dock fast vid just detta: Växjödomen måste överklagas av konkurrens-, miljö- och konsumentskäl.

Reinhold Lennebo, vd Fastighetsägarna Sverige

Yogesh Kumar, miljöchef Fastighetsägarna Sverige

Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier

Maria Brogren, energi- och miljöchef Sveriges Byggindustrier

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev