måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Varför har vi inte lagligt kött i det offentliga köket?

Det serveras tre miljoner offentliga måltider varje dag på förskolor, skolor och äldreboenden. Köttet i maten kommer alltför ofta från djur som inte levt under de goda uppväxtförhållanden som råder i Sverige. Visst borde det kött som lagas i offentliga kök och som köps in för skattepengar följa svenska djurskyddsregler?

Publicerad: 3 september 2014, 09:42

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SkolmatEkologisk matDjurskyddUpphandlingskriterier

Nu startar vi ett upprop! Vi vill att alla politiker som kandiderar till kommuner och riksdag ska ställa sig bakom kravet på att svenska djurskyddsregler ska gälla vid upphandlingar.

Efterfrågan på bra kött är större än någonsin och vi har kommit väldigt långt de senaste åren. I dag finns svenskt kvalitetskött i de flesta butiker. Vi vanliga konsumenter har fått ett val. Men de som äter i offentliga matsalar har inte detta val; de är hänvisade till den mat som serveras. Det är kraven i kommunernas upphandling som till stor del avgör kvaliteten på måltiden, liksom tillagningen såklart. Detta får konsekvenser där effekterna blir smått bisarra. Ta följande exempel:

En bonde har en gård där han föder upp grisar, det är gården närmast kyrkan. På andra sidan kyrkan ligger skolan. Där serveras allt som oftast ett kött som inte uppfyller den stränga lagstiftning som bonden på andra sidan kyrkan arbetar och lever efter. Ett kött som bonden skulle hamna i fängelse eller få böter av om han producerade. Och inte nog med det. Kommunerna ställer – rättmätigt - hårda krav på bönderna via miljö- och hälsokontoren. Men när samma kommun köper in kött till skolor och äldreboenden, då gäller inte de höga kraven, då köper man in kött som inte alls lever upp till de krav man driver gentemot bönderna.

De allra flesta medborgarna i Sverige vill ha ett levande lantbruk och öppna landskap. Det finns stora möjligheter till det, men kontrasterande hinder som ovanstående exempel måste förändras.  De allra flesta vill också att barnen ska få äta lokal mat i skolan men möjligheterna för det är inte så stora i dag. Dock har många nya initiativ i den riktningen glädjande nog startats.

Regler och lagstiftning gör det svårt att ställa tillräckliga kvalitetskrav i upphandlingen. Det vill vi ändra på. Ett nytt direktiv i EU-lagstiftningen öppnar för detta. Dessa möjligheter bör prövas redan nu samtidigt som svenska politiker bör arbeta för att reglerna blir glasklara och tillåtande för dessa krav. På så sätt kan vi säkra att det serveras bra kött och den som konsumerar köttet vet att djuren har behandlats väl.

Kravet på svenska djurskyddsregler bör införas vid upphandling av kött. Det finns en standard för svenskt djurskydd och stränga krav på svenska bönder och det är cyniskt att inte ställa samma krav i offentliga upphandlingar. Effekterna blir att skolbarn och äldre serveras mängder av billigt kött som producerats med en djurhållning och etik vi enligt vår djurskyddslag förbjuder. Det är hyckleri.

Vi startar nu hemsidan Bättrekött.nu och uppmanar alla kandidater och konsumenter att ställa sig bakom krav på svenska djurskyddsregler i upphandlingar. Det handlar om att skolbarn och äldre ska få äta bra kött enligt svensk lag, en självklarhet kan man tycka.

Britt-Marie Stegs, grundare och vd Hälsingestintan

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev