fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Vården för äldre behöver samordnas

Det är idag inte ovanligt att en äldre person i Stockholm har mellan 15 och 20 olika vårdkontakter. Med både hemtjänst och hemsjukvård kan det bli mycket spring och nya ansikten hemma. Det borde vara precis tvärtom – en tydlig och sammanhållen vård för äldre – det är en frihetsreform vi liberaler nu sätter högst på agendan.

Publicerad: 9 februari 2018, 09:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Administrativa gränser får effekter hemma i äldres kök och badrum – många olika personer och instanser.

Foto: Mostphotos


Ämnen i artikeln:

ÄldreHemsjukvårdHemtjänstStockholm

Stockholms län är i dag det enda i Sverige där hemsjukvården fortfarande drivs av landstinget. Det betyder att hemtjänst och hemsjukvård har olika huvudmän. Behöver man dessutom inneliggande vård blir geriatriken, den specialiserade äldresjukvården, en ytterligare instans.

Administrativa gränser får effekter hemma i de äldres kök och badrum – många olika personer och instanser som ska ge omvårdnad, ordna med läkemedel eller göra medicinska kontroller. Oenighet om vem som ska dela ut de äldres läkemedel är ett utslag av ett system som inte är anpassat efter den enskildes behov. Resultatet blir mer dubbeljobb, högre kostnader – och mer spring hemma hos de äldre.

Förhoppningsvis har man en husläkare, som man kunnat välja själv och som känner ens person och behov. I Stockholms län upplever tre av fyra äldre (65+) att de har en fast vårdkontakt. Det är bäst i landet – men det är fortfarande alltför dåligt. Och rent formellt är det faktiskt ingen som har en ”egen”, namngiven, fast husläkare – det tillåter inte systemet.

Vi blir allt äldre, och de äldre blir allt fler. Det är en fantastisk utveckling, där många kan få flera år i livet med nära och kära, och för många är det hälsosamma, aktiva år som läggs till livet. För vissa förknippas dock stigande ålder med både ensamhet och sjuklighet. En god vård och omsorg kan bidra till att hejda sjukdom och främja hälsa, erbjuda tillfälle till sociala aktiviteter, och ge mer energi till ett aktivt liv.
 
Den goda vården
enligt liberal definition sätter den enskilde individen, den äldre, i centrum. Med det perspektivet blir det orimligt med uppdelningen av hemtjänst och hemsjukvård, med kanske tiotalet vårdkontakter utan samordning. Det är vården som ska samordna sig – inte äldre och anhöriga som ska behöva samordna vården!

Äldre är vårdens vanligaste patienter. Vården av och för äldre är den viktigaste vårdfrågan. Och sjukvården blir, med rätta, en av detta valårs allra viktigaste frågor.

Vi liberaler har två huvudförslag för att äldre ska få en god och värdig vård, på egna villkor.

1/ Samla vård och omsorg för äldre – gå över gränsen mellan kommun och landsting. Hemsjukvården ska kommunaliseras. Hemtjänst, hemsjukvård och geriatrik ska samlas i en helhet, med en ansvarig vårdgivare, som de äldre och deras anhöriga har möjlighet att välja själva. Den valda vårdgivaren ansvarar för att de olika insatser som behövs utförs och samordnas. Detta kallar vi Vårdval Senior, och vi vill införa det så snabbt som möjligt, med de kommuner som är villiga att medverka till en sammanhållen vård för äldre.

2/ Erbjud alla äldre en fast husläkare. En fast, namngiven läkare som man får välja själv kan vara värdefullt för alla. Liberalerna föreslår en nationell fastläkarmodell där den fasta husläkaren dels kan ta hand om fler vårdbehov än i dag i sitt team på vårdcentralen – och dels fungerar som en samordnare för annan specialistvård som man kan behöva från tid till annan. Vi avsätter också resurser för det i vårt budgetförslag i riksdagen. Vi vill gå före i Stockholms län vilket Alliansens landstingsbudget innebär. Erbjudandet om en fast, namngiven husläkare ska först riktas till de äldre.

Vården ska göra livet lättare att leva.

Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdslandstingsråd (L) i Stockholm, Liberalernas sjukvårdspolitiska talesperson

Anna-Lena Johansson, Förbundsordförande för Liberalerna Stockholms län, kommunalråd (L) i Sollentuna

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev