Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Varannan politiker läser Dagens Samhälle

Publicerad: 23 maj 2017, 13:09

Dagens Samhälle är överlägset största tidning bland svenska politiker

Mer än hälften av Sveriges politiker i kommuner, regioner och landsting läser Dagens Samhälle. Även bland tjänstemän är räckvidden extrem. Konkurrenter som DN och SvD ligger långt efter.


Bland politiker och högre tjänstemän i kommuner, regioner och landsting läser 42 procent ett genomsnittligt nummer av Dagens Samhälle, visar en ny räckviddsmätning gjord av Sifo Kantar.

I gruppen politiker mätt enskilt är räckvidden ännu högre, 51 procent.

Inga andra tidningar som mättes i undersökningen kom ens i närheten av samma räckvidd. Hoppet ner till konkurrenterna är rejält.

Till exempel har Dagens Nyheter en räckvidd bland kommunala tjänstemän och politiker på 19 procent, Svenska Dagbladet nådde 12 procent och Dagens Industri 10 procent.

Det breda samhällsmagasinet Fokus är heller inte särskilt läst bland beslutsfattare i kommuner, regioner och landsting. Räckvidden landade på 6 procent. Facktidningen Dagens Medicin hamnade på bara 5 procent.

– Undersökningen visar att Dagens Samhälle behåller sin räckvidd trots det allt tuffare klimat som råder på mediemarknaden. När motsvarande mätning gjordes 2014 var räckvidden också 42 procent, säger Olov Carlsson, chefredaktör och vd på Dagens Samhälle.

Olov Carlsson ser resultatet som ett kvitto på att Dagens Samhälles journalistik gör skillnad.

– Vi fyller en viktig roll för beslutsfattare i välfärden och för företagen på den offentliga marknaden, säger han.

– Vårt innehåll kommer dessutom att bli allt viktigare i en tid när färre och färre tidningar har resurser att belysa viktiga samhällsfrågor och erbjuda läsarna fördjupad och kunnig journalistik. Vår ambition är solklar. Vi ska göra en ännu vassare tidning och vi kommer också att bredda och fördjupa vårt digitala erbjudande.

Olov Carlsson, chefredaktör för Dagens Samhälle.

Torbjörn Carlbom

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev