lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Våra värderingar får aldrig knäckas av hat och terror

Den ofattbara attacken i Orlando visar tydligt att det finns de som vill ta allt det självklara ifrån oss. Attacker som denna styrs av hat och av medeltida värderingar som inte har någon plats i de moderna, fria och öppna samhällen som vi lever i. Det är en utveckling vi aldrig kan acceptera.

Publicerad: 14 juni 2016, 11:12

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Svenska och västerländska värderingar är inget det går att förhandla om, kompromissa om eller backa från.


Ämnen i artikeln:

ModeraternaHBTQMänskliga rättigheterTerrorism

Den svenska sommaren är högsäsong för Pride-festivaler. I år hålls Pride i över 50 kommuner. I söndags var det den stora paraden på West Pride i Göteborg. Sällan har det känts så oerhört viktigt att gå med, att stå upp för frihet, kärlek och den självklara idén att hbtq-personers rättigheter också är mänskliga rättigheter.

Den ofattbara attacken i Orlando visar tydligt att det finns de som vill ta allt det självklara ifrån oss. Attacker som denna styrs av hat och av medeltida värderingar som inte har någon plats i de moderna, fria och öppna samhällen som vi lever i. Den rädsla och oro som följer riskerar att leda till att människor sluter sig inne, döljer sin identitet och lever i skuggan.

Det är en utveckling vi aldrig kan acceptera. Vi måste stå upp för våra värderingar och vår rätt att vara oss själva. Svenska och västerländska värderingar är inget det går att förhandla om, kompromissa om eller backa från.

De som vill ta det ifrån oss måste mötas med hela vårt samhälles kraft och beslutsamhet. Vi måste tillsammans fortsätta kampen varje dag för frihet, öppenhet, mångfald och kärlek. Hat, hot och terror får aldrig knäcka oss oavsett hur skrämmande och hemska händelser som riskerar att drabba oss.

Den enkla tanken – grunden i våra värderingar – att varje människa ska ha frihet att råda över sitt eget liv och rätt att forma det efter sina egna val är provocerande för mörkrets krafter. Vi får inte låta det ske. Det är våra värderingar som håller oss samman, skapar gemenskap och ger trygghet till oss alla. Tillsammans är vi som tror på frihet och öppenhet fler, tillsammans är vi starkare.

Det spelar ingen roll vem du är, var du kommer ifrån, vem du älskar eller hur du ser ut. Friheten har många ansikten och många vänner. Det är därför vi kommer att vinna.

Självfallet finns det fortfarande mer att göra politiskt, fler reformer att diskutera. Fler insatser att göra i kommuner, regioner och landsting för att göra livet lättare och bättre för hbtq-personer i Sverige. Det kommer vi fortsätta diskutera och ibland ha olika uppfattningar om beroende på om vi är moderater, socialdemokrater eller miljöapartister.

Men det ändrar inte det faktum att vi i grunden är överens om att hbtq-personers rättigheter också är mänskliga rättigheter och att människors livsval är deras egna.

Hela sommaren finns möjlighet på många platser i vårt land att visa vilka vi är och vad vi står för genom att delta i Pride-manifestationer, genom att gå i Pride-parader och visa att kärleken faktiskt övervinner allt.

Fredrik Saweståhl, kommunstyrelsens ordförande (M), Tyresö

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev