Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

”Våra medlemmar är inte rädda för ny teknik”

Akademikerförbundet SSR i Kungsbacka svarar här på artiklar om införandet av artificiell intellligens i Kungsbacka kommuns sociala omhändertagande. Artiklarna var publicerade i Dagens samhälle den 8 mars, den 22 mars och den 12 april 2018.

Publicerad: 13 juni 2018, 10:35

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Socionomer ser sociala sammanhang och att sätter barnens behov i centrum.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

SocialsekreterareBarnperspektivet

Akademikerförbundet SSR Kungsbacka vill med skärpa bemöta påståendet att de socialsekreterare på enheten för försörjningsstöd som valde att säga upp sig vid införandet av Trelleborgsmodellen skulle ha gjort det på grund av den artificiella intelligensen, roboten. Påståendet står att läsa i artiklar i Dagens Samhälle 8 mars, 22 mars och 12 april. Felaktiga påståenden blir inte riktigare för att de upprepas.

De socionomer som valde att avsluta sin anställning gjorde det i huvudsak för att arbetsgivaren i sina uttalanden var väldigt tydliga med att det handlade om att välja väg, från socialt omhändertagande till arbetslinjen. Detta trots att det arbete socialsekreterarna i Kungsbacka utfört tillsammans med de kommuninvånare som sökt deras stöd resulterat i att Kungsbacka ligger bland de tio främsta kommunerna avseende låg arbetslöshet hos både unga vuxna och vuxna. Dessutom har Kungsbacka redan innan införandet av Trelleborgsmodellen tillhört de kommuner i Sverige som har lägst andel av befolkningen som erhållit ekonomiskt bistånd (2016 var det 1,5 procent av befolkningen att jämföra med genomsnittet för riket som var 4,1 procent)

Socialsekreterarna i Kungsbacka har haft ett gott och utvecklat samarbete med både arbetsförmedling, primärvård, psykiatri och andra samverkanspartners för att hjälpa kommunens invånare till egen försörjning, vilket de också lyckats med.

Socionomer har utbildats i att hjälpa människor i förändringsarbete, att se sociala sammanhang och att ha barnens behov i centrum. Det menade man att det sätt Kungsbacka kommun som arbetsgivare presenterade den ”nya” arbetslinjen på inte svarade upp mot. Socialsekreterarna oroade sig för att Kungsbackas invånare i behov av samhällets stöd och deras barn skulle drabbas negativt när fokus för verksamheten förändras, och de valde därför att gå vidare när deras farhågor och beskrivningar av verksamheten och gällande förhållanden inte beaktades.

Ny teknik har våra medlemmar inte varit rädda för eller kritiska mot; Tvärtom är det välkommet att ny teknik kan bidra till snabbare handläggning och minska tiden för kontrollverksamheten inom handläggningen av försörjningsstöd.

Inger Grahn, ordförande, Akademikerförbundet SSR Kungsbacka

Bo Rundberg, vice ordförande, Akademikerförbundet SSR Kungsbacka

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev