måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Var tionde i Örnsköldsvik sjuk - ”Vi får lappa och laga”

Publicerad: 28 april 2021, 08:40

”Vi har många utmaningar framför oss”, säger Magnus Haglund, kommundirektör i Örnsköldsvik, en av de kommuner som just nu är värst drabbade av coronaviruset.

Foto: Örnsköldsviks kommun

Västernorrland är den region i Europa som just nu är hårdast drabbad av coronaviruset. I Örnsköldsvik är nästan var tionde kommunanställd sjukanmäld. ”Det är fler sjuka nu än det var någon gång under 2020”, säger Magnus Haglund, kommundirektör.

Ämnen i artikeln:

Covid-19SkolanSjukfrånvaro

Åsa Nilsson

an@dagenssamhalle.se


En rad svenska regioner toppar tidningen The Economists sammanställning av hur coronaviruset drabbar olika delar av Europa. Allra högst ligger Västernorrland, därefter Kronoberg och Kalmar, och där är Örnsköldsvik den kommun som har haft det tuffast i några veckor med en smittspridning på uppemot 800 fall per tusen invånare. Rikssnittet låg vecka 15 på cirka 400.

I kommunen är nu nästan var tionde medarbetare sjuk. 

– Den senaste siffran visar att vi har 9,5 procents sjukfrånvaro nu i april månad, jämfört med drygt 5 procent ett normalt år. Det är fler sjuka nu än någon gång under 2020, säger Magnus Haglund, kommundirektör i Örnsköldsvik. 

Framför allt inom skolan är sjukfrånvaron hög. 

Hur går det att hålla verksamheterna i gång?
– Vi får lappa och laga. Några skolor har blivit tvungna att flytta elever. Jag har besökt några skolor och de håller modet uppe trots allt. Många lärare gör hjälteinsatser. Vi hoppas på bra väder för vi försöker göra mycket undervisning utomhus, säger Magnus Haglund.

– Men vi kommer som många andra få någon slags undervisningsskuld. Så fort som möjligt vill vi få tillbaka de unga till skolan för vi vet att många tycker att det är svårt att sitta hemma. 

Ser du några risker för Örnsköldsviks invånare på sikt?
– Ja, det gör jag men det gäller inte bara Örnsköldsvik. Jag tror att vi är många kommuner som kommer att få jobba med en vårdskuld, utbildningsskuld, ekonomisk skuld och psykisk ohälsoskuld. Vi har många utmaningar framför oss, säger Magnus Haglund, som i måndags fick utökade befogenheter att vid behov stänga offentliga platser om det uppstår trängsel, efter ett beslut i kommunfullmäktige.

LÄS MER: Skolor coronastängs i Örnsköldsvik.  

Denna åtgärd läggs till det som kommunen redan gjort: stängt alla kommunala idrottshallar, infört fjärrundervisning på högstadiet och gymnasiet och uppmanat till utomhusundervisning i förskola till årskurs 6.

Dessa åtgärder gäller tills på fredag, men allt talar för en förlängning. 

– Vi ska ta ett nytt beslut på torsdag när vi fått de nya siffrorna från regionen. Vi planerar att fortsätta minst en vecka sedan, men vi vill se statistiken först, säger Magnus Haglund. 

I hela regionen rekommenderas munskydd i alla offentliga miljöer och invånarna uppmanas att undvika onödiga resor.

Smittspridningen i Västernorrland har minskat något, enligt smittskyddsläkare Hans Boman. Antalet nya fall sjönk med cirka 4 procent under förra veckan jämfört med veckan innan, skriver han i ett mejl till Dagens Samhälle. Om det är de åtgärder som införts som gett effekt är svårt att säga.

Smittspårningen visar att smittspridningen sker i de flesta miljöer och i alla åldrar. Men främst är det i grupperna 15–19 år och 45–49 år som många smittas, och Örnsköldsvik är alltså hårdast drabbat. 

Där gick kommunstyrelsens ordförande Jan Nylén (S) under tisdagen ut i ett videomeddelande till kommuninvånarna och uppmanade till att ta ansvar, bland annat genom att inte träffa andra än de närmaste under valborgshelgen och resten av våren.

– Bjud inte in andra och tacka nej om du själv blir bjuden, sa han.

LÄS MER: Kommunerna i kapp näringslivet – men kan göra mer. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev