Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Vänsterledaren vill cementera blockpolitiken

Publicerad: 16 augusti 2018, 04:00

V-ledaren Jonas Sjöstedt lovar en rekordsatsning på välfärden. Foto: Anna Tärnhuvud/Bildbyrån

Dagens Samhälle rivstartar hösten med en stor partiledarintervju med Jonas Sjöstedt. ”Vi kommer att göra allt som står i vår makt för att få en ­regering som inte består av några borgerliga partier”, säger han om höstens val.


Att vara partiledare i en valrörelse innebär fullspäckad kalender varje dag. När Dagens Samhälle möter Jonas Sjöstedt på Vänsterpartiets riksdagskansli har han hunnit medverka i en partiledarutfrågning i radio, några chattar och en presskonferens under förmiddagen. Senare under eftermiddagen väntar ytterligare en chatt med väljare och inspelning av en valfilm.

Hur pallar du med tempot i en valrörelse?

– Det bygger på att det inte är så här jämt. Men det är också väldigt kul.

Under valrörelsen är det inga lugna dagar?

– Nej, nu är det så här, men tidigare i sommar har jag haft lugna dagar.

En anledning för Jonas Sjöstedt att hålla energin och humöret uppe är att han leder ett parti i medvind. I många opinionsmätningar pendlar Vänsterpartiet mellan 9 och 10 procent. Ett sådant valresultat skulle innebära en rejäl förbättring jämfört med de 5,7 procent som partiet landade på i riksdagsvalet 2014. Jonas Sjöstedt märker av framgången. Han berättar om fullsatta möten runt om i landet och att partiet har satt nytt medlemsrekord i modern tid.

– Det är två saker som jag hör ofta när jag pratar med dem som kommer till oss. Det ena är att vi är ett parti som får saker gjorda. Det andra är att man kan lita på oss. I en tid då samhällsdebatten hårdnade och många försökte låta lite som SD så gjorde inte vi det. För många är det väldigt viktigt att partier inte svajar när det blåser från det hållet.

Jonas Sjöstedt räknar upp en rad satsningar som partiet fått igenom i budgetförhandlingarna med regeringen under den gångna mandatperioden. Han nämner pengar till avgiftsfria sommarlovsaktiviteter för barn, avgiftsfri vård för alla över 85 år och extramiljarder till förlossningsvården som några exempel. På frågan om vad han är mest nöjd med av det partiet har åstadkommit i riksdagen de senaste fyra åren svarar han satsningen på ungas psykiska hälsa. Regeringen och Vänsterpartiet kom överens om att avsätta 280 miljoner kronor per år under 2016–2019 till att rusta ungdomsmottagningarna för att arbeta mot den psykiska ohälsan bland unga och stimulera nya initiativ för ungas psykiska hälsa inom bland annat första linjens psykiatri.

– Det tycker jag personligen är viktigast. Det är en grupp som far ganska illa i Sverige i dag. Det vi har gjort är en början, det är inte färdigt. Men vi har äntligen börjat satsa på ungdomsmottagningar, på psykiatrin och på att försöka få ned köerna. Det tycker jag är oerhört viktigt. Det är ungdomar som verkligen förtjänar att få hjälp när de ber om det.

Sjukvården har ofta stått i centrum för Vänsterpartiet. En personlig hjärtefråga för Jonas Sjöstedt är Sollefteå sjukhus, som han har besökt tre gånger. Han har lovat att återvända en fjärde gång om den nu nedlagda förlossningen öppnar igen. I regionvalet i Västernorrland driver Vänsterpartiet att förlossningen, kvinnosjukvården, akutkirurgin och akutortopedin i Sollefteå ska öppnas igen.

Varför har du som partiledare engagerat dig i en fråga som avgörs på regional nivå?

– Det handlar om möjligheten att kunna bo kvar i ett ganska stort område av Sverige. Det här har blivit en symbolstrid för hela landet. Ska det vara möjligt att lägga ned mer förlossningsverksamhet och sjukvård i landsbygds-Sverige? Det här är inte bara viktigt för Ådalsborna utan ett budskap för hela landet. Vi måste ha en grundläggande sjukvård för alla.

Kristdemokraterna har föreslagit att landstingen ska läggas ned och att sjukvården ska bli statlig. Då hade du kunnat få makt över Sollefteå sjukhus. Varför säger ni nej till det?

– Vi behöver ett större statligt inflytande och större statlig samordning. Inte minst efter det att regionreformen gick i stöpet. Många landsting har det väldigt tufft, till exempel Jämtland och Västernorrland. Men man bedrar sig om man tror att man löser problemen genom att sitta och besluta om vårdcentraler i riksdagen.

Det pratas ofta om kompetensbristen i sjukvården, hur vill ni lösa den?

– Det stora problemet är kompetensflykt. Det är för få som vill arbeta i sjukvården. Vi har sjuksköterskeflykt, till exempel.

Vänsterpartiet lovar satsningar för att göra det mer attraktivt att arbeta i vården. Pengar till bättre arbetsmiljö, höjda löner och betald specialistutbildning för sjuksköterskor. Men partiet lyfter också fram det kontroversiella förslaget om arbetstidsförkortning. Att alla kommuner och landsting som vill ska få testa förkortad arbetstid. Jonas Sjöstedt nämner de försök som gjorts på akuten i Huddinge och ortopedkirurgin i Mölndal.

– De har gått över till kortare arbetstid med bibehållen lön, och äntligen kan de rekrytera. Det intressanta med Huddinge är att kostnaden inte har ökat. De har gått från ständiga inskolningar och tomma schemarader till
fulla schemarader och stabilitet. Arbetstidsförkortning med bibehållen lön kommer att kunna bli ett konkurrensmedel för att rekrytera.

Men om alla landsting förkortar arbetstiden, finns det tillräckligt med personal då?

– Nej, vi behöver utbilda många fler. Samtidigt betalar många i dag sin egen arbetstidsförkortning i form av att gå ned i tjänst. För att man inte orkar. En del flyr till Norge. Eller flyr yrket. Om vi införde en sådan oerhörd förbättring som förkortad arbetstid är skulle yrkena bli mycket mer attraktiva. Sedan inser jag att det inte kan införas överallt på samma gång, utan det är en stegvis process.

Migrationsfrågan är en annan fråga där Vänsterpartiet ofta syns och där partiet har tagit ställning för att återinföra rätt till familjeåterförening och permanenta uppehållstillstånd som huvudregel.

– Både familjeåterförening och permanenta uppehållstillstånd gör integrationen bättre. Det gör att människor som kommer hit satsar på att lära sig språket och skaffar sig en utbildning. Att långvarigt hålla nära familjemedlemmar ifrån varandra är väldigt negativt för möjligheten att starta sitt liv. Det handlar om grundläggande humanism.

Finns det en gräns för hur många asylsökande Sverige kan ta emot?

– Det är klart att det är svårare om det kommer många. Men vi är inte vid den gränsen nu när 25 000 personer söker asyl i Sverige varje år. Det kan hända saker i vår omvärld som gör att det ändras ibland. Jag hoppas att det ändras så att färre söker asyl. Men om vi överger asylrätten är det ett stort bakslag.

Du tror inte att ett återinförande av familjeåterförening och permanenta uppehållstillstånd skulle leda till en stor ökning av antalet asylsökande?

– Nej, jag tror inte det. Det är andra saker som avgör hur många som söker asyl.

Finns det något du vill förändra i integrationsarbetet?

– Jag tycker att det finns djupgående lärdomar och det är att alla kommuner ska ta emot asylsökande, att man ska vara väldigt kort tid på asylboende och att det ska vara i offentlig regi. Man ska ut till den kommun där man sedan ska stanna. Att flytta runt asylsökande och rycka upp dem är dåligt. De kommuner som har tagit emot få bör ta emot fler ett tag. Då får man effekter som att barn till asylsökande inte dominerar någon skola, men att det finns några få i varje skola. Det tror jag är en mycket bättre integrationspolitik.

För att se till att de som fått asyl får möjlighet att stanna och etablera sig i en kommun vill Vänsterpartiet förlänga den så kallade etableringsfasen på två år då kommunen är skyldig att erbjuda boende. En diskussion uppstod om detta efter att Lidingö kommun sagt upp hyreskontraktet för nyanlända efter två år. Förvaltningsrätten slog fast att kommunen inte brutit mot lagen. En lag som Vänsterpartiet nu alltså vill ändra.

– Det är orimligt att några kommuner säger att ”efter två år kastar vi ut er”. Det måste vara ett långsiktigt ansvar för alla kommuner. Det är några av Sveriges mest välbärgade och rika kommuner som nu säger att ”det här får någon annan kommun ta hand om”. Jag -tycker att det är osolidariskt.

I sin valplattform utlovar Vänsterpartiet en satsning på höjda generella statsbidrag till kommuner och landsting under nästa mandatperiod. Hur mycket pengar det handlar om kommer partiet att ge besked om före valet. Men enligt Jonas Sjöstedt finns det inget parti som vill spendera mer pengar på välfärden än Vänsterpartiet.

– Vi har presenterat vår finansiering. Där gör vi en röd skatteväxling som innebär sänkt skatt för normalinkomsttagare, höjd skatt på kapitalinkomster, minskade ränteavdrag och en höjd beskattning på förmögenheter, arv och höjd bolagsbeskattning. Det ger ett reformutrymme som inget annat parti har. Vi har musklerna ekonomiskt att inte bara hålla uppe den välfärd vi har, vilket kommer att kosta, utan också förbättra den.

Om Jonas Sjöstedt ska få möjlighet att genomföra sin reformagenda krävs det att det finns någon som vill bjuda upp Vänsterpartiet till dans. Även om Stefan Löfven skulle sitta kvar som statsminister är det mycket som talar för att han söker andra partner i riksdagen nästa mandatperiod. I sitt sommartal sa Stefan Löfven att han är beredd att ”begrava den fördummande och förlamande blockpolitiken”. Vänsterpartiet tänker däremot göra sitt yttersta för att se till att blocken består. Men exakt hur partiet kommer att agera i olika lägen är det svårt att få ett tydligt besked om från Jonas Sjöstedt.

Kommer ni att rösta mot varje regering som innehåller ett borgerligt parti oavsett hur den ser ut?

– Så har vi inte uttryckt det. Men om borgerligheten skulle ta på sig regeringsbildandet trots att den är mindre än de rödgröna är det självklart för oss att rösta bort dem.

Kan ni tänka er att avstå från att rösta och släppa fram en regering där Socialdemokraterna och ett eller flera borgerliga partier ingår?

– Vi kommer i ett sådant läge att agera för att få en regering utan borgerliga partier.

Men det innebär inte att ni nödvändigtvis röstar nej?

– Det går inte att helt utesluta. Men vi kommer att göra allt som står i vår makt för att få en regering som inte består av några borgerliga partier. Sedan är det valutslaget som avgör.

Jonas Sjöstedt

Ålder: 53 år.
Bor: Hyr lägenhet i andra hand i Midsommarkransen i Stockholm.
Familj: Gift med Ann, gemensamma barnen Tor och Greta, 10 år, samt vuxna dottern Karin från ett tidigare äktenskap. 
Gjort på semestern: ”Varit i Umeå, haft släkten från Italien på besök och visat dem runt. Badat mycket, plockat bär.” 
Hur många procent får V i riksdagsvalet i höst? ​​​”Vi har valt att inte sätta upp något procentmål. Men skulle vi göra ett val i nivå med opinionsmätningarna mellan 9 och 10 procent så är det ett fantastiskt val.” 
Hur länge fortsätter du som partiledare? ”Jag vågar inte ta ut några val i förskott, vare sig det gäller riksdagsval eller partiledarval. Men jag är vald till 2020 och jag tycker att det är väldigt roligt att vara partiledare. Jag har inga planer på att hoppa av.”

Samuel Åsgård

Reporter

sa@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev