Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Vänsterfästen: ”Röda kommuner är viktiga”

Publicerad: 27 september 2022, 07:26

Hans Lindberg (S) i Umeå, Malin Hagström (S) i Grums och Lennart Gustavsson (V) i Malå hoppas att deras kommuner kan fortsätta att vara skyltfönster för vänsterpolitik.

Foto: David Nordlund, Grums kommun, Malå kommun

De få kommuner som fortfarande har en vänstermajoritet ser sig som viktiga för att visa hur en tydlig vänsterpolitik ser ut. Och varnar för urvattnade kompromisser på andra håll.

Ämnen i artikeln:

Val 2022Lokala styren efter valet 2022SocialdemokraternaVänsterpartietSenaste nytt

Samuel Åsgård

sa@dagenssamhalle.se


I Grums tappade S den egna majoriteten i årets val men siktar på att styra med V. Kommunstyrelsens ordförande Malin Hagström (S) tycker att Grums nu får en betydelsefull roll som ett vänsterfäste. 

– Det är viktigt att ha oss röda kommuner för att visa att det går att driva kommuner även genom att behålla verksamheter i egen regi, säger hon.

I Malå blev V största parti för andra valet i rad och skulle kunna styra i majoritet med S. Under förra mandatperioden hoppade S av styret och V fortsatte att leda kommunen ensamt i minoritet. Om partierna kan få till ett samarbete igen är ännu osäkert. Kommunstyrelsens ordförande Lennart Gustavsson (V) hoppas att Malå ska fortsätta vara en vänsterpräglad kommun. 

– Min bedömning är att kommunpolitiken i Sverige har rört sig åt höger. I allt större utsträckning söker man marknadslösningar. Det finns en minskad tilltro till de gemensamma lösningarna. Vi har sett en ganska snabb förskjutning, säger han.

LÄS MER: Rekordfå vänstermajoriteter – ”SD har vunnit på frågan om integration och migration” 

Tjugo mil söderut, i Umeå, gick S starkt framåt i kommunvalet och landade på 36,5 procent. 

– Det beror på att vi har en politik i tiden. Att Umeå ska växa tryggt och säkert, att vi ska bygga bostäder, jobba med klimatomställningen och satsa på välfärden, säger Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande. 

Den gångna mandatperioden har S samarbetat med MP. Hur S vill styra nu har partiet ännu inte landat i. Hans Lindberg ser Umeå som ett viktigt skyltfönster för socialdemokratisk politik. Och tror att S-politiken riskerar att bli urvattnad när partiet styr med borgerliga partier. 

– I Umeå har vi kunnat satsa på välfärden i stället för skattesänkningar. Ju fler som styr desto mer kompromisser blir det. Politik är en helhet för att skapa ett samhälle som håller ihop. När det blir fler partier så blir det svårare att hålla ihop helheten, säger han. 

LÄS MER: Guide: Lokala valen i siffror – tio viktigaste resultaten 

LÄS MER: S enda partiet med egen majoritet – nu i tre kommuner 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev