måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Våldtäktsmottagning i varje kommun!

Övergrepp och våld mot kvinnor är alltid oacceptabelt, skriver Christian Ottosson (C), som har tre konkreta förslag på brådskande förändringar.

Publicerad: 15 september 2017, 09:34

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Landets kvinnojourer gör en värdefull insats, men mer behövs. Foto: Mostphotos


Ämnen i artikeln:

Våld mot kvinnorKvinnojourerTrygghetSexualupplysning

Övergreppen och våldet mot kvinnor tar sig många former, men handlar alltid om att inskränka kvinnans frihet. Att antalet anmälningar till socialjourer och polis nu ökar rekordsnabbt borde vara en tydlig varningssignal för alla beslutsfattare som nu måste agera.

Det kan handla om inskränkningar i livsutrymmet, psykologiskt våld eller fysiskt våld. Det kan vara en kvinna som förbjuds lämna hemmet eller att över huvud taget träffa andra kvinnor. Ibland handlar det om psykologiskt våld, som också går ut över barnen, eller att förbjudas att ha ett bankomatkort eller att tvingas ha en GPS installerad i telefonen så att mannen kan övervaka henne.

Men även det fysiska våldet ökar. Det ser vi till exempel i den nationella trygghetsundersökningen där det är tre gånger så många kvinnor som är otrygga jämfört med tidigare undersökningar.

För att minska otryggheten talas det numera om skärpta straff, och visst kan det behövas för till exempel sexualbrotten. Men, vad hjälper det för den person som redan har blivit utsatt? Och, på vilket sätt förebygger det brott?

I Sverige håller vi oftast huvudet högt när handlar om jämställdhet, men det finns mer att göra och nu behövs ett tydligare ansvar för brottsdrabbade. Några som verkligen gör en insats för utsatta kvinnor är landets kvinnojourer. I Huddinge har de sedan 80-talet kämpat med att via chatsamtal, myndighetskontakter och stödboenden stötta utsatta tjejer och kvinnor.

Kvinnojourernas egen bild är att våldet mot kvinnorna har blivit grövre. De anmälda sexualbrotten passerar numera 20 000 om året, samtidigt som mörkertalet är stort.

Inte alla män men nästan alltid en man. Så brukar våldet i nära relationer ibland beskrivas. Jag och många med mig är ärligt talat rätt trötta på enbart vackra ord i den politiska debatten, för att inte tala om ensidig kritik mot andra partier. Kvinnofrid betyder för mig att ingen ska bli utsatt för våld.

Jag ser tre konkreta förändringar som brådskar:

1. Investera i kvinnojourerna. Kvinnojourerna är ideella verksamheter som får ekonomiskt stöd från kommuner och Socialstyrelsen. Samhället tjänar på att öka stödet till kvinnojourerna, men många bidragsansökningar görs i onödan på grund av byråkratiska ansökningsprocedurer. De ideella krafterna ska uppvärderas och inte behöva anställa folk bara för att myndigheterna skapar regelkrångel. Fleråriga avtal och mindre byråkrati är två konkreta sätt att förbättra stödet till utsatta kvinnor.

2. Inför våldtäktsmottagningar. Det finns kanske inget vidrigare brott än en våldtäkt. Det ska därför vara nära och enkelt för den drabbade att få stöd. Polisen tar vanligen endast hand om utredningen, vilket är det som oftast får störst fokus. Men vem bryr sig om den som blev utsatt? Här måste brottsofferperspektivet bli starkare. Varje kommun måste, oavsett polisutredning, ta ansvar för en särskild mottagning med förmågan att snabbt ta emot, vägleda och stötta den som har blivit våldtagen.

3. Prioritera skolans arbete mot brott. Om vi ska börja förebygga framtida kränkningar och våld, särskilt sexuella sådana, så måste vi förstås börja i skolan. Sexualundervisningen måste uppdateras och anpassas efter dagens ungdomars vanor och värderingar. Varje skolenhet måste snarast ges i ansvar att på ett professionellt sätt förebygga våld och kränkningar samt att undervisa vad människors lika rättigheter och jämställdhet innebär.

Christian Ottosson, kommunalråd (C) med brottsförebyggande ansvar i Huddinge kommun

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev