Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Vad händer när fas 3 avskaffas?

Innan fas 3 avvecklas måste ett nytt regelverk finnas på plats som säkrar de arbetsintegrerande sociala företagens överlevnad. Annars kommer de som står allra längst från arbetsmarknaden föras ännu längre bort från jobb och en meningsfull tillvaro.

Publicerad: 2 oktober 2015, 11:48

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vilka insatser ska ersätta fas 3 och vilka ska utföra dem? Enligt Arbetsförmedlingen kommer det inte att finnas tid och resurser att hjälpa de personer som i dag ingår i fas 3.


Ämnen i artikeln:

ArbetsmarknadArbetslöshet

I april 2015 ingick 36 480 personer i arbetsmarknadsåtgärden fas 3. Enligt regeringens budget för 2016 ska fas 3 avskaffas. Befintliga placeringar kommer inte att förlängas och ingen nyrekrytering ska göras. I propositionen står det att ”sysselsättningsplaceringar i fas 3 ska ersättas med insatser som utgår mer från varje individs behov och förutsättningar”.

Det är bra att det förnedrande fas 3 äntligen tas bort. Frågan är bara vilka insatser som ska ersätta fas 3 och vilka som ska utföra dem? Enligt Arbetsförmedlingen kommer det inte att finnas tid och resurser att hjälpa de som i dag ingår i fas 3.

De som har ingått i fas 3 torde inte vara en prioriterad grupp för utbildningsanordnarna som nu får nya uppgifter att genomföra ett kunskapslyft och andra utbildningsinsatser. Därtill kommer den begränsade tillgågen på lärare.

De extratjänster i välfärden som införs är en annan möjlighet, men också här finns det många grupper av arbetslösa, till exempel unga, som går före i kön.

De över 5 000 anordnare som medverkat till att placera 26 400 av dem som ingått i fas 3 avvecklas samtidigt. Bland dessa finns företag, som tjänat grova pengar på att erhålla stöd från fas 3 samtidigt som de ägnat mycket begränsad tid till att slussa in de arbetslösa i arbete eller utbildning.

Bland anordnarna finns också kyrkor, handikapporganisationer och andra organisationer i civilsamhället som tagit till sig en begränsad mängd arbetslösa, men som kunnat erbjuda en meningsfull sysselsättning samt anställningar i egen eller andra verksamheter utifrån olika individers behov och förutsättningar. Utan en kvalitetsprövning blir nu alla dessa anordnare av med stödet.

För de sociala organisationer som hittills kunnat erbjuda jobb i arbetsintegrerande sociala företag (ASF) inom loppis, caféer, trädgårdsskötsel, hunddagis, städning, transport, cykelreparationer, sömnad, vaktmästeri med mera innebär detta uppsägningar av personal och lokaler redan från och med 1 oktober. Med uppsägningarna följer också att de ansträngningar som gjorts att erbjuda arbete, social träning, utbildning i samarbete med folkhögskolor med mera nu riskerar att falla bort.

De som står allra längst från arbetsmarknaden kommer med all sannolikhet att föras ännu längre bort från jobb och en meningsfull tillvaro.

Den socialdemokratiska partikongressen i april 2015 beslöt att verka för att de arbetsintegrerande sociala företagen skulle få en utökad roll vid avvecklingen av fas 3 och i den framtida arbetsmarknadspolitiken. Socialdemokraterna skulle enligt kongressen underlätta för arbetsintegrerande sociala företag att medverka i upphandling från kommuner och andra myndigheter. Kongressen ville också utveckla kriterierna för de organisationer som ska bedriva verksamhet inom arbetsmarknadspolitiken vad gäller kvalitetskrav, handledarstöd och möjlighet till utbildning/utveckling för deltagarna.

Knappt fem månader senare avvecklas stödet till de arbetsintegrerande sociala företagen utan att något annat föreslås i stället.

Innan fas 3 avvecklas måste ett nytt regelverk finnas på plats som säkrar dessa företags överlevnad. Annars riskerar vi att tappa det utvecklingsarbete som pågått inom den sociala ekonomin och ASF de senaste 10 åren.

De frågor vi nu måste ställa oss är:

Vad tänker regeringen göra med dem som ingått i fas 3?
Innebär regeringens förslag att man inte anser att arbetsintegrerande sociala företag har någon roll att spela inom arbetsmarknadspolitiken?

Helena Frisk, ordförande Verdandi

Björn Fries, ordförande Rainbow

Owe Andersson, ordförande Vägen ut! kooperativen

Pernilla Svebo Lindgren, ordförande Skoopi-GR

Elisabet Abrahamsson, franchiseledare Le Mat Sverige

Gordon Hahn, ordförande Coompanion Sverige

Lotta Johansson, ordförande Hela Sverige ska leva Stockholms län

Jan Runfors, ordförande Hela Sverige ska leva Stockholms län

Frank Åkerman, generalsekreterare biståndsorganisationen Hela Människan

Lelle Karlsson, ordförande Kooptjänst

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

ArbetsmarknadArbetslöshet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev