Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

V: Stolligt föreslå förbud mot tiggeri

Att förbjuda tiggeri som symptom på fattigdom är lika stolligt som att utförsäkra sjuka och tro att de ska bli friska, tycker Christina Höj Larsen, Vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson.

Publicerad: 14 augusti 2014, 06:21

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

FattigdomSocialtjänsten

Under EU-valrörelsen pekade SD i sin tunnelbanekampanj ut några av Europas fattigaste som kriminella. Det var en framgångsrik strategi som partiet använder igen i denna valrörelse. Det är inte förvånande att ett rasistiskt parti som SD väljer att sparka på fattiga för att vinna röster. Däremot är det allvarligt att moderata riksdagsledamoten Cecilia Magnusson i går onsdag i en DN-debattartikel väljer att gå samma väg. För Cecilia Magnusson är huvudproblemet att vi mår dåligt av att se de fattigas utsträckta händer på gatan.

I artikeln radar hon upp fyra hårdragna och onyanserade lösningar och avfärdar sedan svepande tre av dem för att nå fram till slutsatsen att ett förbud mot tiggeri är enda alternativet. Magnusson hävdar att detta skulle minska risken att permanenta fattigdom.

Även om justitieminister Beatrice Ask snabbt tog avstånd från förslaget är det svårt att inte uppfatta en artikel skriven av en moderat riksdagsledamot på en av landets mest lästa debattplatser mitt i brinnande valrörelse som annat än en testballong. Under alla omständigheter legitimerar utspelet SD:s angrepp på fattiga och de är säkert tacksamma att ha valarbetare även i Moderata samlingspartiet.

Magnusson verkar blunda för att flera av EU:s medlemsländer diskriminerar och trakasserar romer och resande i sådan utsträckning att de redan nu lever i permanent fattigdom. Det är detta som gör att de tvingas ut i tiggeri på Europas gator. Väl där jagas de från land till land och från kommun till kommun.

Vänsterpartiets långsiktiga mål är ett rättvist och jämlikt Europa. Det behövs en kraftfull ekonomisk politik för rättvisa och jämlikhet för att förbättra situationen i medlemsländerna för romer och resandefolk. Rätten till bostad, utbildning, arbete och ett liv fritt från diskriminering måste drivas i såväl enskilda medlemsländer som i EU i sin helhet. EU-länderna måste pressas att följa mänskliga rättigheter och sluta diskriminera romer och resande. EU:s budget ska i större utsträckning användas för fattigdomsbekämpning genom utbildning, sysselsättning och bostäder. Viktigt är att de som berörs får inflytande över hur projekten i de sociala fonderna utformas.

Men i väntan på det kan vi inte slå bort tiggarens utsträckta hand. Därför måste vi på kort sikt se till att tvångsvräkningarna upphör och att alternativa boplatser upprättas. Vänsterpartiet föreslår en nationell pott som kommuner kan söka ekonomiska bidrag från för att utforma tillfälliga boenden för EU-migranter. Vi budgeterar dessutom för att EU-migranter ska ha tillgång till hälso- och sjukvård samt för att skapa lokala centra som kan fungera som stöd för denna utsatta grupp.

Cecilia Magnusson resonemang i DN är ett exempel på en signalpolitik som inte löser några akuta problem för de fattiga. Däremot har Magnusson rätt i att resonemanget stämmer väl in i borgerlighetens så kallade arbetslinje. Att förbjuda tiggeri som symptom på fattigdom är lika stolligt som att utförsäkra sjuka och tro att de ska bli friska. Förbud eller utförsäkring kommer varken göra de fattiga rikare eller de sjuka friskare. Vi måste därför även på kort sikt trygga situationen för utsatta i vårt land, oavsett om de är födda i Sverige eller Rumänien.

Tiggarens utsträckta hand är en akut påminnelse om dagens ojämlika Europa. Tror man på politikens förmåga till samhällsförändring behövs förslag som bekämpar fattigdom på både kort och lång sikt. Då hjälper det inte att förbjuda den fattiges sista utväg för att slippa se.

Christina Höj Larsen, riksdagsledamot och migrationspolitisk talesperson (V)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

FattigdomSocialtjänsten

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev