Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

V: Se till att de 10 miljarderna gör nytta

Vi är stolta över att ha drivit igenom satsningen på 10 miljarder till kommuner och landsting, men nu gäller det att pengarna används till att skapa en bättre välfärd och en bättre vård för patienterna, skriver vänsterpartisterna Karin Rågsjö och Håkan Jörnehed.

Publicerad: 4 maj 2016, 03:44

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vänsterpartiet är en garant för att det verkligen blir vård för de 10 extramiljarderna.

Foto: Henrik Montgomery, Claudio Bresciani, TT


Ämnen i artikeln:

PrimärvårdSjuksköterskorVänsterpartietLäkareUndersköterskorVårbudgeten

Tiotusentals fastanställda sjuksköterskor och undersköterskor eller ökade kostnader för hyrläkare och vinster till vårdbolagen? Ja, vad är det de 10 miljarderna ska användas till

Vänsterpartiet har drivit igenom den största budgetsatsningen på välfärden sedan 1993, till stor glädje och lättnad för tiotusentals patienter, deras anhöriga och alla som jobbar varje dag för att bära upp vår gemensamma välfärd.

Men det är för tidigt att pusta ut och tro att segern är i land. Pengarna måste hamna på rätt ställe också.

Nu börjar nästa viktiga del av jobbet: att se till att pengarna inte slukas av den marknadsstyrda vård som dominerar på många sjukhus och vårdcentraler. De får inte försvinna iväg till saker som omorganisationer, meningslösa namnbyten, konsultinköp eller hyrläkare utan ska i stället användas till fler fastanställda arbetskamrater.

Under ett år betalade landstingen drygt 1,1 miljarder kronor för enbart inhyrning av läkare. Behoven är störst i glest befolkade regioner, men det finns även stora behov på vissa vårdcentraler och våra akutsjukhus i storstäderna.

De fem största koncernerna som levererar hyrläkare till primärvården finns representerade i samtliga landsting och står för fyra tiondelar av landstingens totala kostnader för hyrläkare.

Efter åtta år av högerpolitik med utförsäljningar, sparbeting och stressad arbetsmiljö, är det lätt att förstå de läkare och sjuksköterskor som lyssnar på bemanningsbolagens lockrop om högre löner och bättre villkor. Men kvar står de allt färre fast anställda med än tyngre arbetsbörda. Det är dessutom oftast de mer erfarna läkarna och sjuksköterskorna som blir inhyrd personal, medan unga och nyanställda får axla stort ansvar utan knappt någon att fråga till råds.

För vården som helhet är detta en ond cirkel som leder till bristande kontinuitet och sämre teamarbete och gör att vårdens kvalitet på sikt sjunker. Sen står vi där med avdelningar, såsom neurokirurgiska avdelning R16 i Solna som måste stänga på grund av personalbrist, eller dialysen i Huddinge där 14 tjänster nu är vakanta vilket medför en mycket ansträngd situation.

Till sommaren tvingas både sjuksköterskor och barnmorskor åter igen att skjuta på sina semestrar för att förlossningar och akutavdelningar ska kunna hålla öppet. Vänsterpartiet vill att all personal i vården ska ha bra löner och villkor.

Nu är det viktigt att varenda krona av de 10 miljarderna går till det de är avsedda för; att skapa en bättre välfärd och en bättre vård för patienterna. Bättre villkor för dem som jobbar på sjukhus, vårdcentraler och inom psykiatrin.

Samt för oss alla som behöver en fungerande vård vare sig vi har en cancerdiagnos, arbetsskada eller förkylning. Och det blir ingen fungerande vård för patienterna om inte undersköterskor, läkare, sjuksköterskor har rimliga möjligheter att göra ett bra jobb tillsammans.

Här är några av de satsningar som Vänsterpartiet i kommuner och landsting arbetar för:

De 10 miljarderna ska gå till personal som är anställda direkt av arbetsgivaren.
Förkortad arbetstid för dem som jobbar skift inom vården.
Rimliga arbetsvillkor som gör att anställda orkar. 
Nya riktlinjer för hur hyrpersonal kan minskas kraftigt och på sikt fasas ut.

Vänsterpartiet är en garant för att det verkligen blir vård för miljarderna.

Karin Rågsjö, vårdpolitisk talesperson (V)

Håkan Jörnehed, landstingsråd (V), Stockholms Läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev