måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

V och M går ihop och sparkar ut S

Publicerad: 15 september 2014, 13:19

Socialdemokraterna har varit herre på täppan i Överkalix i drygt åttio år – men nu är det slut med det. De borgerliga gick ihop med Vänsterpartiet och Miljöpartiet och kastade ut maktpartiet. – Vi var less på Socialdemokraterna, säger Mikael Larsson (V), nytt kommunalråd.

Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaModeraternaVänsterpartiet

Karin Lundahl

klu@dagenssamhalle.se


I riksdagen var det Alliansen som fick packa ihop och lämna över till Socialdemokraterna. I S-märkta Norrbotten hände det motsatta.

Det var i oktober i fjol som Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Moderaterna, Folkpartiet och Centerpartiet beslöt att bilda koalitionen ”Överkalix Framtid” och gå till val med ett gemensamt valprogram. Ilskan mot Socialdemokraterna förenade partierna.

- De har visat en maktfullkomlighet och en arrogans genom att driva igenom saker som 80 procent av kommuninvånarna varit emot, säger Matz Larsson (M), fullmäktigeledamot.

Och greppet ser ut att ha gått vägen. S får 14 av de 31 mandaten i fullmäktige och övriga partier 17. Största partiet i koalitionen är Vänsterpartiet som får 8 mandat, visar preliminära siffror från Valmyndigheten. Mikael Larsson (V) och Sarah Karlsson (C) blir kommunens nya kommunalråd.

Trots de stora ideologiska skillnaderna ser vänsterpartisten inga som helst problem med att komma överens med de borgerliga.

- I en sådan här liten kommun med 3 500 invånare måste man tänka klokt för kommunens bästa och då blir det inte så mycket ideologi. Och moderaterna kommer inte att driva privatiseringsfrågan, säger Mikael Larsson.

Hur kommer det att märkas att S inte längre styr kommunen?

- Den största skillnaden blir att det blir mer öppenhet. Vi kommer att föra en dialog med folk.

Moderaten Matz Larsson tror inte heller att det kommer att bli så svårt att komma överens.

- Vi har diskuterat väldigt många frågor redan i dag och är överens om många saker, även om det finns vissa skillnader, säger han.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev