Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

V: Lobbyister styr bilden av privata vårdcentraler

Att privata vårdcentraler är bättre än offentliga är en myt som skapats och vårdas av intresseorganisationer. Vår granskning av argumenten visar att de faller ganska snabbt, och då växer en annan bild av verkligheten fram.

Publicerad: 23 september 2016, 03:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dagens vårdsystem gynnar, enligt debattörerna, de mest välbeställda och friskaste.


Ämnen i artikeln:

SKRVårdcentraler

Varje år presenterar Sveriges kommuner och landsting, SKL, en undersökning av rikets vårdcentraler. Undersökningen är en sammanställning av nationella patientenkäter, som tittar på faktorer som vårdcentralens tillgänglighet och patientens upplevda nytta med besöket.

Varje år kapas också undersökningen av branschorganisationen Vårdföretagarna, som använder den för att främja sin egen agenda. Under namnet Patienttoppen – som om det var hotell eller spaanläggningar som rankades – lägger Vårdföretagarna fram sin egen rapport utifrån SKL:s sammanställning. Rapporten, som just presenterats, må se oskyldigt saklig ut, men fungerar som belägg för följande tes: privata vårdcentraler är bättre än offentliga, eftersom medborgarna är mer nöjda med de privata.

Men Vårdföretagarnas argument förtjänar att synas.

Enligt listan är 14 av de 20 mest populära vårdcentralerna i Stockholm privata. I ett landsting där 65 procent av vårdcentralerna är privat drivna bör detta inte höja många ögonbryn – egentligen är det mer anmärkningsvärt att topplistan inte domineras fullständigt av de privata alternativen. Redan andraplatsen innehas av en offentligt driven inrättning – Blidö vårdcentral.

Men på första plats hittar vi, även i år, Äppelvikens privata läkarmottagning – vilket Vårdföretagarna naturligtvis använder som bevisföring för att vården är bäst när den är privatiserad. Men bara för att välbeställda brommabor vid god vigör är nöjda med sin vårdcentral, innebär det inte att all vård måste kommersialiseras.

REPLIK: Ojämlik vård upp till landstingen att åtgärda.  

I listans toppskikt återfinns också privata vårdcentraler i Djursholm, Hammarby Sjöstad, på Lidingö och Östermalm, och andra platser där invånarna generellt är välmående.

Vårdföretagarna är helt fixerade vid driftsform. Det privata är alltid bäst, och egentligen lösningen på allting. Som lobbyorganisation är såklart uppdraget att hävda just det.

Men om fallet vore att privatiseringar och vårdval genom lite gammaldags marknadslogik löste vårdens alla utmaningar – varför ser det då ut som det gör i Stockholms läns landsting, där över hälften av vårdcentralerna är privata och vårdvalen är flera dussin i antal? Varför har både privata och offentliga vårdcentraler i områden med höga ohälsotal svårt att rekrytera allmänläkare?

Vi anser att Patienttoppen snarare ger stöd för en annan tes: att det vårdsystem vi har i dag gynnar vårdföretagen och de friskaste. På skattebetalarnas och andra patienters bekostnad.

För tittar man istället längst ned på listan hittar man vårdcentralerna – privata och offentliga – i Tensta, Rinkeby, Hallunda, Rågsved. För att nämna några. Det här är områden med höga ohälsotal. Alltså, där vårdbehovet är som störst i Stockholm är invånarna också minst nöjda med vården. Detta är inte något Vårdföretagarna är intresserade av att lyfta. Undrar varför.

I dessa områden är dessutom läkarkontinuiteten mycket lägre, det vill säga patienterna får mer sällan träffa samma läkare vid olika besök. Vårdcentralerna tvingas förlita sig på dyra hyrläkare, vilket både gör att verksamheten går sämre ekonomiskt och att patienternas upplevelse av vården sjunker.

Sådana är konsekvenserna av en kommersialiserad vård där etableringen av vårdcentraler är fri. Vårdföretagarnas lista speglar följande verklighet: ju bättre hälsa, desto nöjdare med vården. Ju större vårdbehov, desto mindre nöjd. Det visar, enligt oss, att den borgliga minoritetsregimen Stockholms läns landsting misslyckats stort.

Håkan Jörnehed, landstingsråd (V), Stockholms Läns landsting

Karin Rågsjö, vårdpolitisk talesperson (V)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

SKRVårdcentraler

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev