Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Utan konstgräs går det inte att spela fotboll året runt

I dagsläget finns det inte något alternativ till konstgräs med granulat om vi samtidigt ska garantera spelkvaliteten, skriver representanter för Svenska Fotbollförbundet.

Publicerad: 27 oktober 2018, 03:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Konstgräs är en förutsättning för fotboll året runt i hela landet.

Foto: Colourbox/Davorbozo.


Ämnen i artikeln:

KommunerIdrottFolkhälsaPlast

Slutreplik. SKL och Svenska Fotbollförbundet är i stort sett överens när det gäller konstgräs och dess betydelse. Vi är båda två överens om att konstgräs behövs för att vi i Sverige ska kunna spela fotboll året runt i hela landet. Vi är också överens om att vi ska ta hänsyn till de klimatmässiga effekterna och att vi behöver mer kunskap i frågan om granulatets miljöpåverkan. Vi är till och med överens om att det i dagsläget inte finns något alternativ till konstgräs med granulat om vi samtidigt ska garantera spelkvaliteten.

Men vi är inte överens om att lösningen är att tumma på kvaliteten eller sänka vår standard för konstgräsplaner genom att ersätta med annan fyllning och därmed försämra spelegenskaperna  eller till och med bidra till att fler spelare skadar sig. Nu ser vi tyvärr kommuner som ersätter granulat med andra fyllningar, för att kortsiktigt lösa ett hastigt uppkommet problem, men som riskerar att skapa andra mer långsiktiga problem.

Efter bara några månaders användning av konstgräsplaner med alternativ fyllning – som vi har för lite kunskap om – får vi rapporter om en betydande ökning av skador, såväl bränn- som andra skador. Vi ser en stor risk i att kommuner nu väljer att anlägga konstgräsplaner med alternativ fyllning som orsakar skador på våra spelare. I farans riktning finns också att kommunerna förbrukar sina möjligheter till investeringar i konstgräs, som i förlängningen inte kan användas för fotboll. Det innebär att investeringar sker i planer som står obrukbara och som också riskerar att bli kvar länge utan att ersättas av bättre material.

Precis som SKL skriver har kommunerna ett helt annat ansvar än Svenska Fotbollförbundet, men det betyder inte att vi inte ser frågan ur ett större perspektiv än att ”bara” spela fotboll. Svensk fotboll värnar klimat och miljö samt bidrar på olika sätt till att konstgräsets miljöpåverkan minimeras. Vi arbetar i Naturvårdsverkets beställargrupp, med bland andra SKL, vi har tagit fram åtgärdsplan och riktlinjer för att minska spridningen av mikroplaster från våra planer och vi vill tillsammans med Research Institutes of Sweden, skogsindustrin, konstgrästillverkare och det offentliga titta på möjligheten att utveckla ett nedbrytbart, biobaserat material. Ett material som både kan leva upp till våra kvalitetskrav och vara miljömässigt oklanderligt.

Konstgräs är en förutsättning för fotboll året runt i hela landet. Från Svenska Fotbollförbundet är vi angelägna om att planerna ska vara säkra för våra spelare att spela på, att de sköts så miljöpåverkan minimeras och att vi tillsammans arbetar för att ta fram nya vettiga alternativ till granulat. För att tjejer och killar i Sverige även i fortsättningen ska kunna spela fotboll, hela året, vart de än bor.

Karl-Erik Nilsson, ordförande Svenska Fotbollförbundet

Cristel Brorsson, Svenska Fotbollförbundets anläggningskommitté

Lars Ekholmer, Svenska Fotbollförbundets anläggningskommitté

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev