måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

”Upprörande att SKL vill stoppa bemanningskrav”

Politiker i SKL, där alla partier finns representerade, visar på en skrämmande människosyn där människovärdet enbart mäts i effektivitet. Någon har sagt att ett samhälles välfärd kan mätas i hur barn och gamla omhändertas. Ett land som Sverige måste kunna göra bättre prioriteringar än politikerna i SKL.

Publicerad: 10 april 2015, 08:17

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det är förvånande att inte SKL:s politiker inser att dålig bemanning kostar pengar.


Ämnen i artikeln:

VårdbemanningVårdkvalitetSkärpta bemanningskrav?ÄldresjukvårdÄldrevård

Debattartikeln i Dagens nyheter den 7 april, underskriven av Socialstyrelsen och fem pensionärsorganisationer, belyser vikten av personal dygnet runt och att socialnämnderna ska fatta beslut där det framgår vilken omsorg var och en behöver, så att bemanningen i äldrevården kan anpassar därefter.

Demensförbundet instämmer i att bemanningen måste regleras i lag. Däremot anser vi att det är en närvarande chef som leder, fördelar arbetet, stöttar personalen och som kan vården och omsorgen som bäst avgör vilken bemanning som krävs - inte socialnämnden. Demensförbudet har länge krävt, och kräver, en lagstiftning om en minimibemanning/grundbemanning. På åtta demenssjuka får det aldrig vara mindre än tre vårdpersonal från morgon till kväll och aldrig mindre än en personal på natten. Självklart skall detta förstärkas när vårdbehovet ökar!

I en artikel i Dagens Samhälle den 12 mars står: ”SKL lobbar för att stoppa kraven om bemanning”. Detta är upprörande. Som anledning hänvisar man till ”betydligt högre kostnader än vad Socialstyrelsen påstår”.

Sveriges Kommuner och Landsting kan inte vara ovetandes om alla vårdskandaler som förekommer (toppen på ett isberg?) Gamla sköra äldre som utan personal lämnas inlåsta nattetid, som tvingas kissa i blöjan för att personalen inte hinner hjälpa dem till toaletten, som inte får komma ut, som drogas ner för att personalen inte hinner vara hos oroliga demenssjuka. Äldre som är undernärda, inte får stimulans och aktiviteter med mera. Hur minuterna räknas och en snålt tilltagen budget skall vara i balans. Hur personalen stressar och många gånger skräms till tystnad.

Om allt detta får Demensförbundet dagligen samtal från förtvivlade anhöriga och sliten personal.

Det är förvånande att inte SKL:s politiker inser att dålig bemanning kostar pengar. Om personal inte orkar utan blir sjukskrivna kostar det. Fallolyckor kostar. Lugnande mediciner kostar, anhöriga som far illa med mera kostar också pengar

Att hänvisa till högre kostnader håller inte. Kostnader handlar om prioriteringar! Är kommunalt självstyre viktigare än de äldres behov?

Stina-Clara Hjulström, ordförande Demensförbundet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev