Kommunpolitik
Upphandlade kor ger mer närproducerat kött
Publicerad: 22 januari 2021, 11:00
Det finns ett politiskt beslut i Härjedalens kommun på att köpa in ett antal nötdjur från lokala bönder varje år.
Foto: Nils Jakobsson/BILDBYRÅN
Nu startar snart Härjedalens kommuns årliga upphandling av kor. Det är en del i att öka andelen närproducerat kött i äldreomsorgens kök.
Ämnen i artikeln:
LivsmedelFör tredje året i rad köper Härjedalens kommun in nötdjur på rot från lokala bönder. Slakten av djuren sprids ut över året och köttet serveras sedan på kommunens äldreboenden.
– Det är oerhört uppskattat, säger Åke Remén, arbetsledare och kock i storköket i Sveg, till Land Lantbruk.
Det finns ett politiskt beslut på att köpa in ett antal nötdjur från lokala bönder varje år. Förra året köptes 20 djur. Hur många djur som ska köpas in i år beror på hur många av länets bönder som är intresserade och vilken kapacitet de har.
40 kor skulle täcka äldreomsorgens hela behov av nötkött under ett år, enligt Åke Remén.