Kommunpolitik
Upp med hakan SKL, dags att se möjligheterna
SKL skriver i Dagens Samhälle att det nu behövs en bred debatt om kommunernas framtid. Vi i Kommunal kan inte annat än att hålla med. Men i stället för att fokusera på problemen vore det bra om man fokuserade på möjligheterna.
Publicerad: 12 maj 2016, 08:52
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Replik. Visst finns det problem och visst finns det utmaningar för kommunsektorn. Men det finns få länder som byggt upp en bättre och mer jämlik välfärd än Sverige. Och detta mycket tack vare kommunsektorns unika konstruktion. Det finns många som tittat på denna unika uppbyggnad med kommuner som länk mellan individerna och staten, till exempel Irene Wennemo i boken ”Det gemensamma” eller Kurt Lundgren i ”Landet lagom”.
LÄS OCKSÅ: SKL och Kommuninvest: Nu behövs en bred debatt om kommunernas framtid
Att allt fler blir äldre i förhållande till den arbetande befolkningen tas av många som intäkt för att skatteintäkterna i framtiden inte kommer att räcka till välfärden. Visst är det en utmaning, men om antalet arbetade timmar inom välfärden följer befolkningsutvecklingens behov visar våra resultat att vi år 2050 kommer att behöva tillföra resurser motsvarande en höjning av den kommunala skattesatsen med cirka tre procentenheter. Det är en fullt hanterlig utmaning som vi kan lösa. Kommuner, SKL, stå upp för att det är möjligt.
Det brukar också hävdas är det behövs privata investeringar på grund av att kommunerna inte klarar utmaningen. Men så länge vi har den konstruktion av välfärden vi har i dag så betalas det allra mesta med skattepengar, oavsett om det utförs i privat eller offentlig regi. Alltså ska även de privata åtagandena finansieras med skattepengar. När privata aktörer ska investera är det mycket dyrare att låna för dem än det är för staten eller kommunen. Kommuner, SKL, stå upp för att det är möjligt att klara framtida investeringsbehov och att ni gör det billigast.
En tredje sak som ofta lyfts som ett problem är framtidens rekryteringsbehov. Det behövs väldigt många personer i exempelvis äldreomsorgen, barnomsorgen och sjukvården de närmaste tio åren. Visst är det en utmaning. Men tack vare migrationen har vi i dag en mer gynnsam befolkningsstruktur än tidigare. Använd den möjligheten.
Det finns också trådar som ännu inte är dragna i. Till exempel att satsa på utbildning av god kvalité, minska visstiderna och öka heltiderna, förbättra schemaläggningen och minska storleken på arbetsgrupperna. Här finns en stor potential. Kommuner, SKL, se till möjligheterna, inte problemen.
Sist men inte minst – vad bra att ni – SKL och Kommuninvest - tar ett brett grepp om kommunernas och regionernas uppdelning och indelning. Kommunal är gärna med i en sådan diskusson. Det behövs. Det är kommunsektorn tillsammans som kan hitta möjligheter för den framtida välfärden inom vården, skolan och omsorgen.
Kristina Mårtensson, samhällspolitisk chef, Kommunal
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.