Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Ullenhag: Kommuner, ta ert ansvar för flyktingar!

Publicerad: 29 januari 2014, 22:06

Foto: Bartil Enveg Ericson/Lasse Hejdenberg

En månad in på 2014 saknas fortfarande 6 600 flyktingplatser för att klara årets behov. Och fördelningen mellan kommuner med olika partifärg är ojämn. Det visar en granskning i veckans nummer av tidningen Dagens Samhälle. Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) är tydlig mot kommunerna: Ta ert ansvar, säger han.


Valåret 2014 måste fler lokalpolitiker kliva fram och öka sin kommuns flyktingmottagande.

Migrationsverket bedömer att 55 200 personer i år beviljas uppehållstillstånd och behöver en kommunplats. De flesta kan ordna boende på egen hand men 14 100 väntas behöva hjälp av en kommun.

I dag har Migrationsverket avtal med kommunerna om cirka 7 500 så kallade anvisningsbara platser. I klartext handlar det om lägenheter, ofta i allmännyttan. Ytterligare 6 600 platser ska alltså fram under året.

Det är länsstyrelserna som förhandlar med kommunerna för Migrationsverkets räkning. Och läget är redan allvarligt. 9 600 personer är kvar i Migrationsverkets asylboenden trots att de har uppehållstillstånd. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med kommunplatser i lägenheter för dem.

Under förra året lyckades länsstyrelserna öka antalet anvisningsbara platser från knappt 6 000 till 7 500. Nu krävs en ny kraftansträngning.

Dagens Samhälle har talat med länsstyrelser i olika delar av landet om deras diskussioner med kommunpolitikerna.

Budskapet är entydigt: Det går inte. Vi klarar inte målet för antalet anvisningsbara platser.

– Det ser mycket kärvt ut, vi ligger på ungefär hälften av de platser som krävs, säger Björn Wendin, integrationssamordnare på länsstyrelsen i Örebro län.

Det stora problemet i de flesta länen är bristen på bostäder. Liksom flera kolleger pekar han på problemet med att Migrationsverket hyr många lägenheter för asylsökande, bostäder som skulle behövas för dem som har fått uppehållstillstånd. ”En paradox”, säger Björn Wendin.

Hans kollega Åsa Stenbäck Holmer i Skåne talar om ”krockar hela tiden”. Torsten Fors i Norrbotten beskriver läget som Moment 22:

– Migrationsverket sitter på de lägenheter som kommunerna behöver för att kunna ta emot flyktingar för mer varaktigt boende.

Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson vill inte använda ordet kris, men talar om ett mycket ansträngt läge.

Han är kritisk mot kommunerna för att ”utflödet” från asylboendena inte fungerar bättre.

– Det saknas en medveten planering. Vi ska följa den flyktingpolitik som riksdagen beslutat. Vi kan inte ändra det nationella åtagandet bara för att det är krig i Syrien. Och man kan inte sitta i kommunerna och tänka att det här får någon annan fixa.

Anders Danielsson jämför planering för migration med planering för skolelever, födslar och annat. Och han pekar på att Migrationsverket gör rätt säkra prognoser.

Därför borde också bostadsbyggandet kunna anpassas bättre, menar han.

– Nu konkurrerar vi om samma bostäder. Vi på Migrationsverket fixar detta, vi får fram asylboenden – men till oerhört och onödigt höga kostnader.

Så vad kan de två samordnarna som integrationsminister Erik Ullenhag (FP) skickar ut göra? Lars Stjernkvist (S) är kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, Gunnar Hedberg (M) riksdagsledamot och tidigare ks-ordförande i Uppsala.

De uttalar sig försiktigt inför sin rundresa till alla län.

– Vi kommer som kolleger, jag ser den här modellen som ett begåvat försök att komma åt det destruktiva motsatsförhållandet stat–kommuner i flyktingfrågan, säger Lars Stjernkvist.

– Vi har den dubbla rollen att övertyga kommunerna om nödvändigheten av att ta ansvar för det nationella åtagandet och att berätta för staten vad som krävs för att underlätta för kommunerna.

För Gunnar Hedberg blir det en stor uppgift att påverka partikolleger som hittills tagit emot väldigt få flyktingar (se statistiken här intill).

Är det pinsamt att skillnaden mellan S-styrda och moderatstyrda kommuner är så stor?

– Jag vill inte komma med någon uppläxning. Kommunerna har olika förutsättningar. Bristen på bostäder är större i många borgerliga kommuner. Men jag kommer att peka på allvaret i situationen, och jag är säker på att både viljan och insikten växer i alla kommuner.

Att valrörelsen och en växande flyktingnegativ opinion bland medborgarna skulle påverka deras uppdrag avvisar de två samordnarna.

Men flera av länsstyrelsernas samordnare vittnar om att kommunpolitiker är oroliga för opinionen. Det bidrar till en ”tröghet”, tror Åsa Stenbäck Holmer i Skåne.

Utöver de 6 600 kommunplatserna kommer det i år att behövas ytterligare cirka 2 000 asylplatser för ensamkommande barn.

LÄS MER I TIDNINGEN
• Södertäljes råd till Nacka: Var inte så oroliga för att ta emot flyktingar
• Moderater näst mest flyktingkritiska

Ladda ned tidningen här eller prova en gratis prenumeration här.

Johan Delby & Magnus Wrede, reportrar

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News